Пи бела книга 1

This is a fan site of PI NETWORK.
You can find the original Pi white paper in Официјален сајт.
PI™, PI NETWORK™,  is a trademark of PI Community Company.

Предговор

Како што светот станува се повеќе дигитален, криптовалутите се следниот природен чекор во еволуцијата на парите. Пи е првата дигитална валута за секојдневните луѓе, што претставува голем чекор напред во усвојувањето на криптовалутите ширум светот.

Нашата мисија: Изградете платформа за криптовалути и паметни договори обезбедена и управувана од секојдневни луѓе.

Нашата визија: Изградете го најинклузивниот пазар во светот, поттикнат од Pi, најшироко користената криптовалута во светот

ОДГОВОРУВАЊЕ за понапредните читатели: Бидејќи мисијата на Пи е да биде што е можно поинклузивен, ќе ја искористиме оваа прилика да ги запознаеме нашите почетници во блокчејн со дупката за зајаците 🙂


Вовед: Зошто криптовалутите се важни

Во моментов, нашите секојдневни финансиски трансакции се потпираат на доверлива трета страна за одржување на евиденција на трансакции. На пример, кога вршите банкарска трансакција, банкарскиот систем води евиденција и гарантира дека трансакцијата е безбедна и сигурна. Слично на тоа, кога Синди префрла 5 долари на Стив користејќи PayPal, PayPal одржува централна евиденција од 5 долари дебитирани од сметката на Синди и 5 долари кредитирани на сметката на Стив. Посредниците како банките, PayPal и другите членови на сегашниот економски систем играат важна улога во регулирањето на финансиските трансакции во светот.

Сепак, улогата на овие доверливи посредници има и ограничувања:

 1. Неправедно фаќање вредност. Овие посредници собираат милијарди долари во создавање богатство (пазарната капа на PayPal е ~ 130 милијарди долари), но практично ништо не префрлаат на нивнитеклиенти– секојдневните луѓе на теренот, чии пари управуваат со значителен дел од глобалната економија. Се повеќе луѓе заостануваат.
 2. Надоместоци. Банките и компаниите наплаќаат големи провизии за олеснување на трансакциите. Овие такси често непропорционално влијаат на популациите со пониски приходи кои имаат најмалку алтернативи.
 3. Цензура. Ако одреден доверлив посредник одлучи дека не треба да можете да ги преместите вашите пари, може да постави ограничувања за движењето на вашите пари.
 4. Дозволено. Доверливиот посредник служи како чувар на вратата кој може произволно да спречи некој да биде дел од мрежата.
 5. Псевдоним. Во време кога прашањето за приватноста добива се поголема итност, овие моќни вратари може случајно да откријат - или да ве принудат да откриете - повеќе финансиски информации за себе отколку што можеби сакате.

„Електронскиот систем за готовина peer-to-peer“ на Биткоин, лансиран во 2009 година од анонимен програмер (или група) Сатоши Накамото, беше пресуден момент за слободата на парите. За прв пат во историјата, луѓето можеа безбедно да разменуваат вредност, без да бараат трето лице или доверлив посредник. Плаќањето во Биткоин значеше дека луѓето како Стив и Синди можеа директно да си плаќаат меѓусебно, заобиколувајќи ги институционалните такси, опструкциите и упадите. Биткоинот беше навистина валута без граници, напојувајќи и поврзувајќи нова глобална економија.

Вовед во дистрибуирани книги

Биткоинот го постигна овој историски подвиг со користењеа дистрибуиранирекорд. Додека тековниот финансиски систем се потпира на традиционалниот централен запис за вистината, записот на Биткоин се одржува од дистрибуирана заедница на „валидатори“, кои пристапуваат и ја ажурираат оваа јавна книга. Замислете го протоколот Биткоин како глобално споделен „Гугл лист“ кој содржи запис за трансакции, потврдени и одржувани од оваа дистрибуирана заедница.

Пробивот на Биткоин (и општата блокчејн технологија) е тоа што, иако рекордот го одржува заедница, технологијата им овозможува секогаш да постигнуваат консензус за вистинити трансакции, осигурувајќи дека измамниците не можат да снимаат лажни трансакции или да го престигнат системот. Овој технолошки напредок овозможува отстранување на централизираниот посредник, без да се загрози трансакциската финансиска сигурност.

Придобивки од дистрибуирани книги

Покрај децентрализацијата, биткоинот или криптовалутите воопшто, споделуваат неколку убави својства кои ги прават парите попаметни и побезбедни, иако различни криптовалути може да бидат посилни во некои својства, а послаби во други, врз основа на различни имплементации на нивните протоколи. Криптовалутите се чуваат во криптографски паричници идентификувани со јавно достапна адреса и се обезбедени со многу силна приватна лозинка, наречена приватен клуч. Овој приватен клуч криптографски ја потпишува трансакцијата и практично е невозможно да се создадат лажни потписи. Ова обезбедувабезбедностинезапленливост. За разлика од традиционалните банкарски сметки што може да ги запленат владините власти, криптовалутата во вашиот паричник никогаш не може да ја одземе никој без вашиот приватен клуч. Криптовалутите сеотпорен на цензурапоради децентрализираната природа, бидејќи секој може да поднесе трансакции на кој било компјутер во мрежата за да бидат снимени и потврдени. Трансакции со криптовалути сенепроменливибидејќи секој блок од трансакции претставува криптографски доказ (хаш) на сите претходни блокови кои постоеле пред тоа. Штом некој ќе ви испрати пари, тој не може да ви го украде неговото плаќање (т.е. без отскокнувачки чекови во блокчејн). Некои од криптовалутите дури можат да поддржататомски трансакции.„Паметните договори“ изградени врз овие криптовалути не се потпираат само на законот за спроведување, туку директно се спроведуваат преку код кој може да се ревидира, што ги правинедоверливи потенцијално може да се ослободи од посредниците во многу бизниси, на пр. Зачувај за недвижен имот.

Обезбедување на дистрибуирани книги (Рударство)

Еден од предизвиците за одржување на дистрибуирана евиденција на трансакции е безбедноста - конкретно, како да се има отворена и уредлива книга, додека се спречуваат измамнички активности. За да се справи со овој предизвик, Биткоин воведе нов процес наречен Рударство (со користење на консензусниот алгоритам „Доказ за работа“) за да се утврди на кого му се „доверува“ да врши ажурирања на споделената евиденција на трансакции.

Можете да го замислите рударството како вид на економска игра што ги принудува „Валидаторите“ да ги докажат своите заслуги кога се обидуваат да додадат трансакции во записот. За да се квалификуваат, валидаторите мора да решат серија сложени пресметковни загатки. Валидаторот кој прв ја решава загатката е награден со тоа што ќе му биде дозволено да го објави најновиот блок трансакции. Објавувањето на најновиот блок на трансакции им овозможува на Валидаторите да „минираат“ награда за блок - моментално 12,5 биткоин (или ~ 40.000 долари во моментот на пишување).

Овој процес е многу безбеден, но бара огромна компјутерска моќ и потрошувачка на енергија бидејќи корисниците во суштина „согоруваат пари“ за да ја решат пресметковната загатка што им заработува повеќе Биткоин. Односот изгореници и награда е толку казнен што секогаш е во личен интерес на Валидаторите да објавуваат чесни трансакции во записот на Биткоин.


Проблем: централизацијата на моќта и парите ги стави надвор од дофат криптовалутите од прва генерација

Во раните денови на Биткоин, кога само неколку луѓе работеа на валидација на трансакциите и ископување на првите блокови, секој можеше да заработи 50 БТК со едноставно користење на софтверот за рударство Биткоин на својот персонален компјутер. Како што валутата почна да се здобива со популарност, умните рудари сфатија дека можат да заработат повеќе ако имаат повеќе од еден компјутер што работат на рудникот.

Како што Bitcoin продолжи да се зголемува во вредност, цели компании почнаа да никнуваат во рудникот. Овие компании развија специјализирани чипови („ASIC“) и конструираа огромни фарми на сервери користејќи ги овие ASIC чипови за рудирање на Биткоин. Појавата на овие огромни рударски корпорации, познати ја поттикна Bitcoin Gold Rush, што им отежнува на секојдневните луѓе да придонесат во мрежата и да се наградуваат. Нивните напори, исто така, почнаа да трошат сè поголеми количества компјутерска енергија, придонесувајќи за зголемените еколошки проблеми ширум светот.

Леснотијата на ископување Биткоин и последователниот пораст на фармите за рударство Биткоин брзо произведоа масовна централизација на производната моќ и богатство во мрежата на Биткоин. За да се обезбеди одреден контекст, 87% од сите биткоини сега се во сопственост на 1% од нивната мрежа, многу од овие монети беа ископувани практично бесплатно во нивните рани денови. Како друг пример, Bitmain, една од најголемите рударски операции на Биткоин заработимилијарди приходи и профити.

Централизацијата на моќта во мрежата на Биткоин го прави многу тешко и скапо за просечниот човек. Ако сакате да стекнете Биткоин, вашите најлесни опции се:

 1. Мој го сам. Само поврзете го специјализираниот хардвер (евеплатформа на Амазон, ако сте заинтересирани!) и одете во градот. Само знајте дека бидејќи ќе се натпреварувате со огромни фарми за сервери од целиот свет, кои трошат енергија колку и Швајцарија, нема да можете да минирате многу
 2. Купете Bitcoin на размена. Денес, можете да купите Биткоин по единечна цена од 3.500 долари / монета во моментот на пишување (забелешка: можете да купите фракционо количество Биткоин!) Се разбира, вие исто така би преземале значителен ризик при тоа како цената на Биткоинот е прилично нестабилна.

Биткоинот беше првиот што покажа како криптовалутата може да го наруши тековниот финансиски модел, давајќи им на луѓето можност да вршат трансакции без да имаат трета страна на патот. Зголемувањето на слободата, флексибилноста и приватноста продолжува да го поттикнува неизбежниот марш кон дигиталните валути како нова норма. И покрај неговите придобивки, биткоинот (најверојатно несакана) концентрација на пари и моќ претставува значајна бариера за мејнстрим усвојувањето. Како што главниот тим на Пи спроведе истражување за да се обиде да разбере зошто луѓето не сакаат да влезат во просторот на криптовалутите. Луѓето постојано го наведуваа ризикот од инвестирање/рударство како клучна бариера за влез.


Решение: Pi – Овозможување на рударство на мобилни телефони

Откако ги идентификуваше овие клучни бариери за усвојување, тимот на Pi Core тргна да најде начин што ќе им овозможи на секојдневните луѓе да минираат (или да заработат награди за криптовалути за валидација на трансакциите на дистрибуирана евиденција на трансакции). Како освежување, еден од главните предизвици што се појавува со одржување на дистрибуирана евиденција на трансакции е да се осигура дека ажурирањата на овој отворен запис не се лажни. Иако процесот на Биткоин за ажурирање на неговата евиденција е докажан (согорува енергија / пари за да се докаже доверливост), тој не е многу лесен за користење (или планета!). За Pi, воведовме дополнителни барања за дизајн за користење на консензус алгоритам кој исто така би бил исклучително лесен за користење и идеално ќе овозможи рударство на персонални компјутери и мобилни телефони.

При споредување на постоечките консензус алгоритми (процесот кој ги евидентира трансакциите во дистрибуирана книга), Протоколот за консензус на Ѕвездената се појавува како водечки кандидат за овозможување на рударство погодно за корисниците, на прво место за мобилни телефони.Ѕвездени консензус протокол(SCP) беше архитектонски од Дејвид Мазиерс, професор по компјутерски науки на Стенфорд, кој исто така служи како главен научник воЅвездената развојна фондација. SCP користи нов механизам наречен Федерирани византиски договори за да се осигура дека ажурирањата на дистрибуираната книга се точни и доверливи. SCP е исто така распореден во пракса преку блокчејнот Stellar кој функционира оттогаш2015.

Поедноставен вовед во консензусните алгоритми

Пред да се префрлиме на воведувањето на алгоритмот за консензус Pi, помага да се има едноставно објаснување за тоа што прави алгоритам за консензус за блокчејн и видовите на консензус алгоритми што генерално ги користат денешните блокчејн протоколи, на пр. Биткоин и SCP. Овој дел е експлицитно напишан на премногу поедноставен начин заради јасност и не е целосен. За поголема точност, видете го делотАдаптации на SCPподолу и прочитајте го документот за протокол на ѕвезден консензус.

Блокчејн е дистрибуиран систем толерантен на грешки, кој има за цел целосно да нарача список на блокови на трансакции. Дистрибуирани системи толерантни на грешки е област на компјутерската наука која се изучува многу децении. Тие се нарекуваат дистрибуирани системи бидејќи немаат централизиран сервер, но наместо тоа тие се составени од децентрализирана листа на компјутери (нареченјазли или врсници) што треба да се постигне консензус за тоа каква е содржината и вкупното подредување на блоковите. Тие се нарекуваат и толерантни за грешки бидејќи можат да толерираат одреден степен на неисправни јазли во системот (на пр. до 33% од јазлите може да бидат неисправни и целокупниот систем продолжува да работи нормално).

Постојат две широки категории на консензус алгоритми: оние кои избираат јазол како лидер кој го произведува следниот блок, и оние каде што нема експлицитен лидер, но сите јазли доаѓаат до консензус за тоа што е следниот блок по размена на гласови од испраќање компјутерски пораки едни на други. (Строго кажано, последната реченица содржи повеќекратни неточности, но ни помага да ги објасниме широките потези.)

Биткоинот го користи првиот тип на консензус алгоритам: сите биткоин јазли се натпреваруваат еден против друг во решавањето на криптографската загатка. Бидејќи решението се наоѓа по случаен избор, во суштина јазолот кој прв го наоѓа решението, случајно, е избран за лидер на кругот кој го произведува следниот блок. Овој алгоритам се нарекува „Доказ за работа“ и резултира со голема потрошувачка на енергија.

A simplified introduction to Stellar Consensus Protocol

Pi uses the other type of consensus algorithms and is based on the Stellar Consensus Protocol (SCP) and an algorithm called Federated Byzantine Agreement (FBA). Such algorithms don’t have energy waste but they require exchanging many network messages in order for the nodes to come to “consensus” on what the next block should be. Each node can independently determine if a transaction is valid or not, e.g. authority of making the transition and double spending, based on the cryptographic signature and the transaction history. However, for a network of computers to agree on which transactions to record in a block and the order of these transactions and blocks, they need to message each other and have multiple rounds of voting to come to consensus. Intuitively, such messages from different computers in the network about which block is the next would look like the following: “I propose we all vote for block A to be next”; “I vote for block A to be the next block”; “I confirmдека мнозинството од јазлите на кои им верувам гласале и за блокот А“, од кој консензуалниот алгоритам му овозможува на овој јазол да заклучи дека „А е следниот блок; и не може да има друг блок освен А како следен блок“; Иако горенаведените чекори за гласање изгледаат многу, интернетот е соодветно брз и овие пораки се лесни, така што таквите алгоритми за консензус се полесни од доказот за работа на Биткоин. Еден главен претставник на таквите алгоритми се нарекува Византиска толеранција на грешки (BFT). Неколку од врвните блокчејнови денес се засноваат на варијанти на BFT, како што се NEO и Ripple.

Една од главните критики на BFT е тоа што има точка на централизација: бидејќи е вклучено гласање, збирот на јазли кои учествуваат во гласачкиот „кворум“ се централно определени од креаторот на системот на неговиот почеток. Придонесот на FBA е што, наместо да има еден централно определен кворум, секој јазол поставува свои „парчиња кворум“, кои пак ќе формираат различни кворуми. Новите јазли можат да се приклучат на мрежата на децентрализиран начин: тие ги декларираат јазлите на кои им веруваат и ги убедуваат другите јазли да им веруваат, но не мора да убедуваат ниту една централна власт.

SCP е една инстанција на FBA. Наместо да согоруваат енергија како во алгоритмот за консензус за доказ за работа на Биткоин, јазлите на SCP го обезбедуваат споделениот запис со гарантирање за други јазли во мрежата како доверливи. Секој јазол во мрежата гради парче кворум, кој се состои од други јазли во мрежата за кои тие сметаат дека се доверливи. Кворумите се формираат врз основа на деловите од кворумот на неговите членови, а валидаторот ќе прифаќа нови трансакции само ако и само ако дел од јазлите во нивните кворуми исто така ќе ја прифатат трансакцијата. Како што валидаторите низ мрежата ги градат своите кворуми, овие кворуми им помагаат на јазлите да постигнат консензус за трансакциите со гаранција за безбедност. Можете да дознаете повеќе за Ѕвездениот протокол за консензус со проверка на оватехничко резиме на SCP.

Адаптациите на Пи на Ѕвездениот консензус протокол (SCP)

Консензусниот алгоритам на Пи се гради на врвот на SCP. SCP е формално докажано [Мазиерс 2015 година] и моментално се имплементира во рамките на Ѕвездената мрежа. За разлика од Ѕвездената мрежа која се состои претежно од компании и институции (на пример, IBM) како јазли, Pi има намера да им дозволи на уредите на поединци да придонесат на ниво на протокол и да добијат награда, вклучувајќи мобилни телефони, лаптопи и компјутери. Подолу е вовед за тоа како Pi го применува SCP за да овозможи рударство од поединци.

Постојат четири улоги кои можат да ги играат корисниците на Pi, како рудари на Pi. Имено:

 • Пионер. Корисник на мобилната апликација Pi кој едноставно потврдува дека не се „робот“ на дневна основа. Овој корисник го потврдува своето присуство секогаш кога се најавува на апликацијата. Тие исто така можат да ја отворат апликацијата за да бараат трансакции (на пр. да извршат плаќање во Pi на друг Pioneer)
 • Соработник. Корисник на мобилната апликација Pi кој придонесува со обезбедување листа на пионери што ги познава и им верува. Збирно, соработниците на Pi ќе изградат глобален графикон за доверба.
 • амбасадор. Корисник на мобилната апликација Pi кој воведува други корисници во Pi мрежата.
 • Јазол. Корисник кој е пионер, придонесувач што ја користи мобилната апликација Pi, а исто така работи со софтверот Pi node на својот десктоп или лаптоп компјутер. Софтверот Pi node е софтверот што го извршува основниот SCP алгоритам, земајќи ги предвид информациите за графикот на доверба обезбедени од Соработниците.

Корисникот може да игра повеќе од една од горенаведените улоги. Сите улоги се неопходни, така што сите улоги се наградуваат со новооткриен Пи на дневна основа се додека учествувале и придонеле во тој даден ден. Во лабавата дефиниција за „рудар“ да биде корисник кој добива ново кована валута како награда за придонеси, сите четири улоги се сметаат за Pi рудари. Ние го дефинираме „рударството“ пошироко од неговото традиционално значење што е изедначено со извршување на алгоритам за консензус за доказ за работа како во Bitcoin или Ethereum.

Пред сè, треба да нагласиме дека софтверот Pi Node сè уште не е објавен. Така, овој дел се нуди повеќе како архитектонски дизајн и како барање за барање коментари од техничката заедница. Овој софтвер ќе биде целосно со отворен код и исто така многу ќе зависи од ѕвезденото јадро кое исто така е софтвер со отворен код, достапеновде. Ова значи дека секој во заедницата ќе може да чита, коментира и предлага подобрувања за него. Подолу се предложените промени на Pi во SCP за да се овозможи рударство од поединечни уреди.

Јазли

За читливост, дефинираме како аправилно поврзан јазолда биде она што документот SCP го упатува како аннедопрен јазол. Исто така, за читливост, дефинираме какоглавната Pi мрежада биде множество од сите недопрени јазли во Pi мрежата. Главната задача на секој Јазол е да биде конфигуриран да биде правилно поврзан со главната Pi мрежа. Интуитивно, јазолот што е погрешно поврзан со главната мрежа е сличен на јазолот Биткоин кој не е поврзан со главната биткоин мрежа.

Во услови на SCP, за правилно поврзување на јазолот значи дека овој јазол мора да избере „парче кворум“ така што сите добиени кворуми што го вклучуваат овој јазол се вкрстуваат со кворумите на постојната мрежа. Поточно, јазол vn+1е правилно поврзан со главната мрежа N од n веќе правилно поврзани јазли (v1, с2, …, сn) ако добиениот систем N' од n+1 јазли (v1, с2, …, сn+1) enjoys quorum intersection. In other words, N’ enjoys quorum intersection if any two of its quorums share a node. — i.e., for all quorums U1 and U2, U1∩U2 ≠ ∅.

The main contribution of Pi over the existing Stellar consensus deployment is that it introduces the concept of a trust graph provided by the Pi Contributors as information that can be used by the Pi nodes when they are setting up their configurations to connect to the main Pi network.

When picking their quorum slices, these Nodes must take into consideration the trust graph provided by the Contributors, including their own security circle. To assist in this decision, we intend to provide auxiliary graph analysis software to assist users running Nodes to make as informed decisions as possible. This software’s daily output will include:

 • a ranked list of nodes ordered by their distance from the current node in the trust graph; a ranked list of nodes based a pagerank analysis of nodes in the trust graph
 • a list of nodes reported by the community as faulty in any way a list of new nodes seeking to join the network
 • a list of most recent articles from the web on the keyword “misbehaving Pi nodes” and other related keywords; a visual representation of Nodes comprising the Pi network similar to what is shown in StellarBeat Quorum monitor [source code]
 • a quorum explorer similar to QuorumExplorer.com [source code]
 • a simulation tool like the one in StellarBeat Quorum monitorшто ги покажува очекуваните влијанија кои произлегуваат врз поврзувањето на овие јазли со Pi мрежата кога ќе се промени конфигурацијата на тековниот јазол.

Интересен истражувачки проблем за идната работа е да се развијат алгоритми кои можат да го земат предвид графикот на доверба и да му предложат на секој јазол оптимална конфигурација, па дури и да ја постават таа конфигурација автоматски. На првото распоредување на Pi мрежата, додека корисниците што работат со јазли можат да ја ажурираат својата конфигурација на јазли во секое време, ќе биде побарано да ги потврдуваат нивните конфигурации секојдневно и да се бара да ги ажурираат ако сметаат дека е соодветно.

Корисници на мобилни апликации

Кога Pioneer треба да потврди дека дадена трансакција е извршена (на пр. дека добил Pi), ја отвора мобилната апликација. Во тој момент, мобилната апликација се поврзува со еден или повеќе Јазли за да се распраша дали трансакцијата е запишана во книгата и исто така да го добие најновиот број на блок и хаш вредност на тој блок. Ако тој Pioneer исто така работи на јазол, мобилната апликација се поврзува со сопствениот јазол на тој Pioneer. Ако Pioneer не работи на јазол, тогаш апликацијата се поврзува со повеќе јазли и за вкрстено да ги провери овие информации. Пионерите ќе имаат можност да изберат на кои јазли сакаат нивните апликации да се поврзат. Но, за да биде поедноставно за повеќето корисници, апликацијата треба да има разумен стандарден сет на јазли, на пр. број на јазли најблиску до корисникот врз основа на графикот на доверба, заедно со случаен избор на јазли со висок ранг на страници. Бараме ваша повратна информација за тоа како треба да се избере стандардниот сет на јазли за мобилните Pioneers.

Награди за рударство

Прекрасно својство на алгоритмот SCP е тоа што е погенерички од блокчејн. Тој го координира консензусот низ дистрибуираниот систем на Јазли. Ова значи дека истиот основен алгоритам не се користи само на секои неколку секунди за снимање на нови трансакции во нови блокови, туку може да се користи и за периодично извршување на посложени пресметки. На пример, еднаш неделно, ѕвездената мрежа ја користи за да ја пресмета инфлацијата на ѕвездената мрежа и да ги распредели новооткриените токени пропорционално на сите држачи на ѕвездени монети (монетата на Ѕвездената се нарекува лумени). На сличен начин, Pi мрежата користи SCP еднаш дневно за да ја пресмета новата Pi дистрибуција на целата мрежа низ сите Pi рудари (пионери, соработници, амбасадори, јазли) кои активно учествувале во секој даден ден. Со други зборови, наградите за рударство Пи се пресметуваат само еднаш дневно, а не на секој блок од блокчејнот.

За споредба, Биткоинот доделува награди за рударство на секој блок и ја дава целата награда на рударот кој имал доволно среќа да може да реши компјутерски интензивна рандомизирана задача. Оваа награда во Биткоин моментално 12,5 биткоин (~ 40 илјади долари) се дава на само еден рудар на секои 10 минути. Ова го прави крајно неверојатно некој даден рудар некогаш да добие награди. Како решение за тоа, рударите на биткоин се организираат во централизирани базени за рударство, кои сите придонесуваат за процесорска моќ, зголемувајќи ја веројатноста за добивање награди и на крајот пропорционално споделување на тие награди. Рударските базени не се само точки на централизација, туку и нивните оператори добиваат намалувања со што се намалува износот што оди на индивидуални рудари. Во Пи, нема потреба од рударски базени, бидејќи еднаш дневно секој што придонесувал добива меритократска распределба на новиот Пи.

Надоместоци за трансакции

Слично на трансакциите со Биткоин, таксите се опционални во мрежата Пи. Секој блок има одредена граница за тоа колку трансакции можат да бидат вклучени во него. Кога нема заостанати трансакции, трансакциите имаат тенденција да бидат бесплатни. Но, ако има повеќе трансакции, јазлите ги нарачуваат по провизија, со трансакции со највисока провизија на врвот и ги избираат само врвните трансакции што ќе бидат вклучени во произведените блокови. Ова го прави отворен пазар. Имплементација: Надоместоците се пропорционално поделени меѓу Јазлите еднаш дневно. На секој блок, надоместокот за секоја трансакција се префрла во привремен паричник од каде на крајот на денот се дистрибуира до активните рудари на денот. Овој паричник има непознат приватен клуч. Трансакциите во и надвор од тој паричник се принудени од самиот протокол под консензус на сите јазли на ист начин како што консензусот исто така создава нов Pi секој ден.

Ограничувања и идна работа

SCP has been extensively tested for several years as part of the Stellar Network, which at the time of this writing is the ninth largest cryptocurrency in the world. This gives us a quite large degree of confidence in it. One ambition of the Pi project is to scale the number of nodes in the Pi network to be larger than the number of nodes in the Stellar network to allow more everyday users to participate in the core consensus algorithm. Increasing the number of nodes, will inevitably increase the number of network messages that must be exchanged between them. Even though these messages are much smaller than an image or a youtube video, and the Internet today can reliably transfer videos quickly, the number of messages necessary increases with the number of participating nodes, which can become bottleneck to the speed of reaching consensus. This will ultimately slow down the rate, at which new blocks and new transactions are recorded in the network. Thankfully, Stellar is currently much faster than Bitcoin. At the moment, Stellar is calibrated to produce a new block every 3 to 5 seconds, being able to support thousands of transactions per second. By comparison, Bitcoin produces a new block every 10 minutes. Moreover, due to Bitcoin’s lack in the safety guarantee, Bitcoin’s blockchain in rare occasions can be overwritten within the first hour. This means that a user of Bitcoin must wait about 1 hour before they can be sure that a transaction is considered final. SCP guarantees safety, which means after 3-5 seconds one is certain about a transaction. So even with the potential scalability bottleneck,  Pi expects to achieve transaction finality faster than Bitcoin and possibly slower than Stellar, and process more transactions per second than Bitcoin and possibly fewer than Stellar.


Додека приспособливоста на SCP е сè уште отворен истражувачки проблем. Постојат повеќе ветувачки начини на кои може да се забрзаат работите. Едно можно решение за приспособливост еbloXroute. BloXroute предлага блокчејн дистрибутивна мрежа (BDN) која користи глобална мрежа на сервери оптимизирани за мрежни перформанси. Додека секој BDN е централно контролиран од една организација, тие нудат докажливо неутрална порака што поминува забрзување. Односно, BDN може да ги опслужува само сите јазли прилично без дискриминација бидејќи пораките се шифрирани. Ова значи дека BDN не знае од каде доаѓаат пораките, каде одат или што има внатре. На овој начин Pi јазлите може да имаат две рути за пренесување пораки: брза преку BDN, која се очекува да биде доверлива поголемиот дел од времето, и нејзиниот оригинален интерфејс за пренесување пораки од peer-to-peer кој е целосно децентрализиран и сигурен, но е побавен. Интуицијата на оваа идеја е нејасно слична на кеширањето: Кешот е место каде што компјутерот може многу брзо да пристапи до податоците, забрзувајќи ја просечната пресметка, но не е гарантирано дека секогаш ќе ги има сите потребни информации. Кога кешот промаши, компјутерот се забавува, но ништо катастрофално не се случува. Друго решение може да биде користење на безбедно потврдување на мултикаст пораки во отворени мрежи Peer-to-Peer [Николоси и Мазиерс 2004 година] за да се забрза ширењето на пораките меѓу врсниците.


Економски модел Пи: Балансирање на недостигот и пристапот

Добрите и лошите страни на економските модели од првата генерација

Една од најимпресивните иновации на Биткоин е нејзиниот спој на дистрибуирани системи со економска теорија на игри.

Добрите

Фиксна набавка

Економскиот модел на Биткоин е едноставен.Ќе постојат само 21 милион Биткоин. Овој број е поставен во код. Со само 21 милиони да циркулираат меѓу 7,5 милијарди луѓе ширум светот, нема доволно Биткоин за да се оди наоколу. Овој недостиг е еден од најважните двигатели на вредноста на Биткоинот.

Намалување на наградата за блокирање

Шемата за дистрибуција на Биткоин, на сликата подолу, дополнително го засилува ова чувство на недостаток. Наградата за ископување блокови на Биткоин се преполови на секои 210.000 блокови (приближно на секои 4 години.) Во раните денови, наградата за блокови на Биткоин беше 50 монети. Сега, наградата е 12,5, а дополнително ќе се намали на 6,25 монети во мај 2020 година. Намалувањето на стапката на дистрибуција на биткоин значи дека, дури и кога свеста за валутата расте, има помалку да се минира.

Конс

Превртено значи нерамномерно

Моделот на превртена дистрибуција на Биткоин (помалку луѓе заработуваат повеќе на почетокот, а повеќе луѓе заработуваат помалку денес) е еден од основните придонесувачи за неговата нерамномерна дистрибуција. Со толку многу Биткоин во рацете на неколку рани корисници, новите рудари „горат“ повеќе енергија за помалку биткоин.

Собирањето ја спречува употребата како средство за размена

Иако Биткоинот беше објавен како систем „electronic cash“ од peer to peer, релативниот недостиг на Bitcoin ја попречи целта на Bitcoin да служи како средна размена. Недостигот на биткоин доведе до негова перцепција како форма на „дигитално злато“ или дигитална продавница на вредност. Резултатот од оваа перцепција е дека многу сопственици на Биткоин не се подготвени да трошат Биткоин на секојдневни трошоци.

Економскиот модел Пи

Пи, од друга страна, се обидува да постигне рамнотежа помеѓу создавањето чувство на недостиг за Пи, а сепак да се погрижи голема количина да не се акумулира во многу мал број раце. Сакаме да се увериме дека нашите корисници заработуваат повеќе Pi додека придонесуваат за мрежата. Целта на Пи е да изгради економски модел кој е доволно софистициран за да ги постигне и балансира овие приоритети, додека останува доволно интуитивен за луѓето да го користат.

Барања за дизајн на економски модел на Пи:

 • Едноставно: Изградете интуитивен и транспарентен модел
 • Правична дистрибуција: Дајте пристап на критична маса на светската популација до Пи
 • Недостаток: Создадете чувство на недостаток за да ја одржите цената на Пи со текот на времето
 • Меритократска заработка: Наградете ги придонесите за изградба и одржување на мрежата

Пи – снабдување со токени

Политика за емисија на токени

 1. Вкупно максимална понуда = M + R + D
  1. М = вкупни награди за рударство
  2. R = вкупни награди за упатување
  3. D = вкупни награди на програмерите
 2. M = ∫ f(P) dx каде f е логаритамски опаѓачка функција
  1. P = Број на население (на пр., прво лице што треба да се придружи, второ лице што треба да се придружи итн.)
 3. R = r * M
  1. r = стапка на упатување (50% вкупно или 25% и за упатувачот и за судијата)
 1. D = t * (M + R)
 2. t = стапка на награда за програмери (25%)

М – Снабдување за рударство (Врз основа на фиксна набавка за рударство направена по лице)

За разлика од Биткоин кој создаде фиксна понуда на монети за целото глобално население, Пи создава фиксна понуда на Пиза секое лице кое се приклучува на мрежата до првите 100 милиони учесници.Со други зборови, за секое лице што се приклучува на Pi мрежата, однапред е назначена фиксна количина на Pi. Ова снабдување потоа се ослободува во текот на животниот век на тој член врз основа на нивното ниво на ангажман и придонес за безбедноста на мрежата. Снабдувањето се ослободува со користење на експоненцијално опаѓачка функција слична на Биткоин во текот на животниот век на членот.

R – Снабдување со упатување (Врз основа на фиксна награда за упатување назначена по лице и споделен б/в упатувач и судија)

За да може валутата да има вредност, таа мора да биде широко распространета. За да се поттикне оваа цел, протоколот исто така генерира фиксна количина на Pi што служи како бонус за упатување и за упатувачот и за судијата (или и за родителот и за потомството 🙂 Овој заеднички базен може да биде миниран од двете страни во текот на нивниот животен век - кога двете страни се активно рудари. И упатувачот и судијата можат да се потпираат на овој базен со цел да избегнат експлоататорски модели каде што упатувачите можат да „пленат“ на нивните судии. Бонусот за упатување служи како поттик на ниво на мрежа за развој на Pi мрежата, додека поттикнување на ангажманот меѓу членовите за активно обезбедување на мрежата.

D – Награда за програмери (дополнителен Pi за поддршка на тековниот развој)

Pi ќе го финансира својот тековен развој со „Награда за програмери“ што се кова заедно со секоја монета Pi што се кова за рударство и упатување. Традиционално, протоколите за криптовалути создаваат фиксна количина на снабдување што веднаш се става во трезорот. Бидејќи вкупната понуда на Pi зависи од бројот на членови во мрежата, Pi прогресивно ја доделува својата награда за развивач како што мрежата се зголемува. Прогресивното собирање на наградата за програмери на Pi има за цел да ги усогласи стимулациите на соработниците на Pi со целокупното здравје на мрежата.

f е логаритамски опаѓачка функција - раните членови заработуваат повеќе

Додека Пи се обидува да избегне екстремни концентрации на богатство, мрежата исто така се обидува да ги награди претходните членови и нивните придонеси со релативно поголем удел на Пи. Кога мрежите како Pi се во раните денови, тие имаат тенденција да обезбедат помала корисност за учесниците. На пример, замислете да го имате првиот телефон во светот. Тоа би била одлична технолошка иновација, но не и исклучително корисна. Меѓутоа, како што повеќе луѓе купуваат телефони, секој телефонски држач добива поголема корист од мрежата. Со цел да се наградат луѓето што ќе дојдат на мрежата рано, индивидуалната награда за рударство на Пи и наградите за упатување се намалуваат како функција од бројот на луѓе во мрежата. Со други зборови, постои одредена количина на Pi што е резервирана за секој „слот“ во Pi мрежата.


Корисна работа: Здружување и монетизирање на нашето време онлајн

Денес, сите седат на вистинска ризница на неискористени ресурси. Секој од нас поминува часови дневно на своите телефони. Додека сме на нашите телефони, секој наш преглед, објава или клик создава извонреден профит за големите корпорации. Во Pi, ние веруваме дека луѓето имаат право да доловат вредност создадена од нивните ресурси.

Сите знаеме дека заедно можеме повеќе отколку што можеме сами. На денешната веб-страница, масивните корпорации како Google, Amazon, Facebook имаат огромно влијание против индивидуалните потрошувачи. Како резултат на тоа, тие се способни да го доловат лавовскиот дел од вредноста создадена од индивидуални потрошувачи на интернет. Пи го израмнува полето за игра дозволувајќи им на своите членови да ги здружат своите колективни ресурси за да можат да добијат дел од вредноста што ја создаваат.

Графиката подолу е Pi Stack, каде што гледаме особено ветувачки можности да им помогнеме на нашите членови да фатат вредност. Подолу, навлегуваме во секоја од овие области подетално.

Воведување на Pi Stack – Ослободување недоволно искористени ресурси

Пи Леџер и Заеднички График на Доверба – Скалирање на довербата низ Интернет

Еден од најголемите предизвици на интернет е да се знае кому да му верувате. Денес, се потпираме на системите за оценување на провајдери како што се Amazon, eBay, Yelp, за да знаеме со кого можеме да направиме трансакции на Интернет. И покрај фактот што ние, клиентите, ја работиме напорната работа за оценување и прегледување на нашите врсници, овие интернет посредници го доловуваат лавовскиот дел од вредноста што ја создаде оваа работа.

Консензусниот алгоритам на Пи, опишан погоре, создава природен слој на доверба што ја зголемува довербата на мрежата без посредници. Иако вредноста на безбедносниот круг на само еден поединец е мала, агрегатот на нашите индивидуални безбедносни кругови создава глобален „график на доверба“ кој им помага на луѓето да разберат кому може да му се верува на мрежата Пи. Глобалниот графикон на доверба на Pi Network ќе ги олесни трансакциите помеѓу странци кои инаку не би биле можни. Матичната валута на Пи, пак, им овозможува на сите кои придонесуваат за безбедноста на мрежата да доловат дел од вредноста што помогнале да се создаде.

Пазарот за внимание на Пи - размена на неискористено внимание и време

Pi им дозволува на своите членови да го здружат своето колективно внимание за да создадат пазар на внимание многу повреден од вниманието на која било поединечна. Првата апликација изградена на овој слој ќе биде aоскуден канал за социјални медиумимоментално хостиран на почетниот екран на апликацијата. Можете да помислите наоскуден канал за социјални медиумикако Инстаграм со една глобална објава во исто време. Пионерите можат да го обложуваат Pi за да го привлече вниманието на другите членови на мрежата, преку споделување содржина (на пр. текст, слики, видеа) или поставување прашања што се обидуваат да ја искористат колективната мудрост на заедницата. На Pi Network, секој има можност да биде инфлуенсер или да ја искористи мудроста на толпата. До денес, главниот тим на Pi го користи овој канал за да го испита мислењето на заедницата за дизајнот на Pi (на пр. заедницата гласаше за дизајнот и боите на логото на Pi.) Добивме многу вредни одговори и повратни информации од заедницата за проект. Една од можните идни насоки е да се отвори пазарот на внимание за кој било Pioneer да го користи Pi за да ја објави својата содржина, а истовремено да го прошири бројот на канали хостирани на Pi Network.

Покрај размената на вниманието со своите врсници, Пионерите може да се одлучат и за размена со компании кои го бараат нивното внимание. Просечниот Американец гледа помеѓу4.000 и 10.000 реклами на ден. Компаниите се борат за нашето внимание и плаќаат огромни суми пари за тоа. Но, ние, клиентите, не добиваме никаква вредност од овие трансакции. На пазарот за внимание на Пи, компаниите кои сакаат да стигнат до Pioneers ќе мора да ја компензираат својата публика во Пи. Рекламниот пазар на Pi ќе биде само строго-пријавен и ќе им даде можност на Pioneers да заработат еден од нивните најголеми неискористени ресурси: нивното внимание.

Пазар за размена на Пи - Изградете го вашиот личен виртуелен излог

Покрај придонесот за доверба и внимание на Pi мрежата, очекуваме Pioneers да можат да придонесат со своите уникатни вештини и услуги во иднина. Мобилната апликација на Pi ќе служи и како продажна точка каде што членовите на Pi ќе можат да ги понудат своите неискористени стоки и услуги преку „виртуелен излог“ на другите членови на Pi Network. На пример, член нуди недоволно искористена просторија во својот стан за изнајмување на други членови на мрежата Пи. Покрај реалните средства, членовите на Pi Network ќе можат да нудат и вештини и услуги преку нивните виртуелни излози. На пример, член на Pi Network може да ги понуди своите програмски или дизајнерски вештини на пазарот Pi. Прекувремено, вредноста на Пи ќе биде поддржана со растечка кошница на стоки и услуги.

Децентрализирана продавница за апликации на Pi - Намалување на бариерата за влез за создавачите

Заедничката валута, графикот на доверба и пазарот на Pi Network ќе бидат почва за поширок екосистем на децентрализирани апликации. Денес, секој што сака да започне апликација треба да ја подигне нејзината техничка инфраструктура и заедница од нула. Децентрализираната продавница за апликации на Pi ќе им овозможи на програмерите на Dapp да ја користат постоечката инфраструктура на Pi, како и заедничките ресурси на заедницата и корисниците. Претприемачите и програмерите можат да предложат нови Dapps на заедницата со барања за пристап до споделените ресурси на мрежата. Pi, исто така, ќе ги изгради своите Dapps со одреден степен на интероперабилност, така што Dapps ќе може да референцира податоци, средства и процеси во други децентрализирани апликации.


Управување – Криптовалута за и од народот

Предизвици со моделите на владеење од прва генерација

Довербата е основата на секој успешен монетарен систем. Еден од најважните фактори што предизвикува доверба еуправување, или процесот со кој промените се имплементираат во протоколот со текот на времето. И покрај неговата важност, владеењето често е едно одповеќето занемарени аспекти на криптоекономските системи.

Мрежите од првата генерација, како што е Биткоин, во голема мера избегнуваа формални (или „на синџир“) механизми за управување во корист на неформалните (или „оф-ланецот“) механизми кои произлегуваат од комбинација на улога и дизајн на поттик. Според повеќето мерки, механизмите за управување на Биткоин беа доста успешни, дозволувајќи му на протоколот драматично да расте во обем и вредност од неговото основање. Сепак, имаше и некои предизвици. Економската концентрација на Биткоин доведе до концентрација на политичка моќ. Резултатот е дека секојдневните луѓе можат да бидат фатени во средината на деструктивни битки меѓу масивните сопственици на Bitcoin. Еден од најновите примери на овој предизвик е тековниотбитка помеѓу Биткоин и Биткоин Кеш. Овие граѓански војни може да завршат со вилушка каде или каде е блокчејн. За имателите на токени, тврдите вилушки се инфлаторни и можат да ја загрозат вредноста на нивните имоти.

Модел на управување на Пи – план во две фази

Вонапис кој ги оспорува заслугите на владеењето преку синџирот, Влад Замфир, еден од основните развивачи на Ethereum, тврди дека управувањето со блокчејн “не е апстрактен дизајн проблем. Тоа е применет социјален проблем.Една од клучните точки на Влад е дека е многу тешко да се дизајнираат системи за управување „а приори“ или пред набљудување на конкретните предизвици кои произлегуваат од одреден политички систем. Еден историски пример е во основањето на Соединетите Американски Држави. Првиот експеримент со демократијата во САД, Членовите на Конфедерацијата, пропадна по осумгодишен експеримент. Основачите на Соединетите Држави тогаш можеа да ги извлечат лекциите од Членот на Конфедерацијата за да го изработат Уставот - многу поуспешен експеримент.

За да изгради траен модел на управување, Пи ќе спроведе двофазен план.

Модел на привремен владеење (< 5 милиони членови)

Until the network hits a critical mass of 5M members, Pi will operate under a provisional governance model. This model will most closely resemble “off-chain” governance models currently employed by protocols like Bitcoin and Ethereum, with Pi’s Core Team playing an important role in guiding the development of the protocol. However,, Pi’s Core Team will still rely heavily on the input of the community. The Pi mobile application itself is where Pi’s core team has been soliciting community input and engaging with Pioneers. Pi embraces community critiques and suggestions, which is implemented by the open-for-comments features of Pi’s landing page, FAQs and white paper. Whenever people browse these materials on Pi’s websites, they can submit comment on a specific section right there to ask for questions and make suggestions. Offline Pioneer meetups that Pi’s core team have been organizing will also be an important channel for community input.

Additionally, Pi’s Core Team will develop more formal governance mechanics. One potential governance system is liquid democracy. In liquid democracy, every Pioneer will have the ability to either vote on an issue directly or to delegate their vote to another member of the network. Liquid democracy would allow for both broad and efficient membership from Pi’s community.

Pi’s “Constitutional Convention” (> 5M members)

По ударот на 5M членови, ќе се формира привремен комитет врз основа на претходните придонеси во Pi Network. Овој комитет ќе биде одговорен за барање и предлагање предлози од и до пошироката заедница. Таа, исто така, ќе организира серија разговори преку Интернет и офлајн каде што членовите на Пи ќе можат да се осврнат на долгорочниот устав на Пи. Со оглед на глобалната корисничка база на Pi, Pi Network ќе ги спроведе овие конвенции на повеќе локации низ светот за да обезбеди пристапност. Покрај одржувањето на конвенции лично, Pi ќе ја користи и својата мобилна апликација како платформа за да му дозволи на членот на Pi да учествува во процесот од далечина. Без разлика дали лично или онлајн, членовите на заедницата на Пи ќе имаат можност да учествуваат во изработката на долгорочната структура на управување на Пи.


Патоказ / План за распоредување

Фаза 1 - Дизајн, дистрибуција, подигање на график на доверба.

Серверот Pi работи како славина што го имитира однесувањето на децентрализираниот систем бидејќи ќе функционира откако ќе се вклучи. Во текот на оваа фаза, можни се подобрувања во корисничкото искуство и однесување и релативно лесно да се направат во споредба со стабилната фаза на главната мрежа. Сите ковања на монети на корисниците ќе бидат мигрирани во мрежата во живо откако ќе се стартува. Со други зборови, лајннетот однапред ќе ги блокира во својата генеза сите салда на имателите на сметката генерирани во фазата 1 и ќе продолжи да работи исто како сегашниот систем, но целосно децентрализиран. Пи не е наведен на берзите во оваа фаза и невозможно е да се „купи“ Пи со која било друга валута.

Фаза 2 - Тест мрежа

Before we launch the main net, the Node software will be deployed on a test net. The test net will use the same exact trust graph as the main net but on a testing Pi coin. Pi core team will host several nodes on the test net, but will encourage more Pioneers to start their own nodes on the testnet. In fact, in order for any node to join the main net, they are advised to begin on the testnet. The test net will be run in parallel to the Pi emulator in phase one, and periodically, e.g. daily, the results from both systems will be compared to catch the gaps and misses of the test net, which will allow Pi developers to propose and implement fixes.  After a thorough concurrent run of both systems, testnet will reach a state where its results consistently match the emulator’s. At that time when the community feels its ready, Pi will migrate to the next phase.

Phase 3 – Mainnet

Кога заедницата ќе почувствува дека софтверот е подготвен за производство и ќе биде темелно тестиран на тест мрежата, ќе биде лансирана официјалната мрежа на Pi мрежата. Важен детал е тоа што, при преминот во главната мрежа, ќе се почитуваат само сметките што се потврдени дека припаѓаат на различни вистински поединци. По оваа точка, славината и емулаторот на мрежата Pi од Фаза 1 ќе се исклучат и системот ќе продолжи сам засекогаш. Идните ажурирања на протоколот ќе бидат придонесени од заедницата на програмери на Pi и главниот тим на Пи, а ќе бидат предложени од комитетот. Нивната имплементација и распоредување ќе зависи од јазлите кои го ажурираат софтверот за рударство исто како и сите други блокчејнови. Ниту една централна власт нема да ја контролира валутата и таа ќе биде целосно децентрализирана. Биланси на лажни корисници или дупликат корисници ќе бидат отфрлени. Ова е фаза кога Pi може да се поврзе со размена и да се замени за други валути.


This is a fan site of PI NETWORK.
You can find the original Pi white paper in Официјален сајт.
PI™, PI NETWORK™,  is a trademark of PI Community Company.