Pi Letra e Bardhë1

Kjo është një faqe për fansat e PI NETWORK.
Mund ta gjeni letrën e bardhë origjinale Pi nëFaqja zyrtare.
PI™, PI NETWORK™,është një markë tregtare e PI Community Company.

Parathënie

Ndërsa bota bëhet gjithnjë e më dixhitale, kriptomonedha është një hap tjetër natyror në evolucionin e parasë. Pi është monedha e parë dixhitale për njerëzit e zakonshëm, që përfaqëson një hap të madh përpara në adoptimin e kriptomonedhës në mbarë botën.

Misioni yne: Ndërtoni një platformë kriptomonedhe dhe kontratash inteligjente të siguruar dhe operuar nga njerëz të zakonshëm.

Vizioni yne: Ndërtoni tregun më gjithëpërfshirës në botë peer-to-peer, i nxitur nga Pi, kriptomonedha më e përdorur në botë

MOHIMI për lexuesit më të avancuar: Për shkak se misioni i Pi është të jetë gjithëpërfshirës sa më shumë që të jetë e mundur, ne do të shfrytëzojmë këtë mundësi për të prezantuar fillestarët tanë të blockchain në vrimën e lepurit 🙂


Hyrje: Pse kanë rëndësi kriptovalutat

Aktualisht, transaksionet tona financiare të përditshme mbështeten te një palë e tretë e besuar për të mbajtur një regjistër të transaksioneve. Për shembull, kur kryeni një transaksion bankar, sistemi bankar mban një regjistrim dhe garanton që transaksioni është i sigurt dhe i besueshëm. Po kështu, kur Cindy transferon 5 dollarë te Steve duke përdorur PayPal, PayPal mban një rekord qendror prej 5 dollarësh të debituar nga llogaria e Cindy dhe 5 dollarë të kredituara në llogarinë e Steve. Ndërmjetësuesit si bankat, PayPal dhe anëtarë të tjerë të sistemit aktual ekonomik luajnë një rol të rëndësishëm në rregullimin e transaksioneve financiare në botë.

Megjithatë, roli i këtyre ndërmjetësve të besuar ka gjithashtu kufizime:

 1. Kapja e padrejtë e vlerës. Këta ndërmjetës grumbullojnë miliarda dollarë në krijimin e pasurisë (kapaku i tregut të PayPal është ~ 130 miliardë dollarë), por praktikisht nuk kalojnë asgjë në to. klientët – njerëzit e zakonshëm në terren, paratë e të cilëve drejtojnë një pjesë domethënëse të ekonomisë globale. Gjithnjë e më shumë njerëz po mbeten prapa.
 2. Tarifat. Bankat dhe kompanitë paguajnë tarifa të mëdha për lehtësimin e transaksioneve. Këto tarifa shpesh ndikojnë në mënyrë disproporcionale në popullatat me të ardhura më të ulëta që kanë alternativat më të pakta.
 3. Censura. Nëse një ndërmjetës i caktuar i besuar vendos që ju nuk duhet të jeni në gjendje të lëvizni paratë tuaja, ai mund të vendosë kufizime në lëvizjen e parave tuaja.
 4. E lejuar. Ndërmjetësi i besuar shërben si një portier i cili mund të parandalojë në mënyrë arbitrare këdo që të jetë pjesë e rrjetit.
 5. Pseudonim. Në një kohë kur çështja e privatësisë po fiton urgjencë më të madhe, këta portierë të fuqishëm mund të zbulojnë aksidentalisht - ose t'ju detyrojnë të zbuloni - më shumë informacion financiar për veten tuaj sesa mund të dëshironi.

"Sistemi i parave elektronike peer-to-peer" i Bitcoin, i lançuar në vitin 2009 nga një programues (ose grup) anonim Satoshi Nakamoto, ishte një moment vendimtar për lirinë e parasë. Për herë të parë në histori, njerëzit mund të shkëmbejnë vlera të sigurta, pa kërkuar një palë të tretë ose një ndërmjetës të besuar. Pagesa në Bitcoin nënkuptonte që njerëz si Steve dhe Cindy mund të paguanin njëri-tjetrin drejtpërdrejt, duke anashkaluar tarifat institucionale, pengesat dhe ndërhyrjet. Bitcoin ishte me të vërtetë një monedhë pa kufij, duke fuqizuar dhe lidhur një ekonomi të re globale.

Hyrje në Librat e Shpërndara

Bitcoin e arriti këtë arritje historike duke përdorur një të shpërndarë rekord. Ndërsa sistemi aktual financiar mbështetet në të dhënat tradicionale qendrore të së vërtetës, rekordi i Bitcoin mbahet nga një komunitet i shpërndarë "validuesish", të cilët aksesojnë dhe përditësojnë këtë libër publik. Imagjinoni protokollin e Bitcoin si një "Fletë Google" të përbashkët globalisht që përmban një rekord transaksionesh, të vërtetuara dhe të mirëmbajtura nga ky komunitet i shpërndarë.

Përparimi i Bitcoin (dhe teknologjisë së përgjithshme blockchain) është se, edhe pse rekordi mbahet nga një komunitet, teknologjia u mundëson atyre të arrijnë gjithmonë konsensus mbi transaksionet e vërteta, duke siguruar që mashtruesit nuk mund të regjistrojnë transaksione të rreme ose të kapërcejnë sistemin. Ky përparim teknologjik lejon heqjen e ndërmjetësit të centralizuar, pa cenuar sigurinë financiare transaksionale.

Përfitimet e librave të shpërndarë

Përveç decentralizimit, bitcoin ose kriptovalutat në përgjithësi, ndajnë disa veti të këndshme që i bëjnë paratë më të zgjuara dhe më të sigurta, megjithëse kriptovaluta të ndryshme mund të jenë më të forta në disa prona dhe më të dobëta në të tjera, bazuar në zbatime të ndryshme të protokolleve të tyre. Kriptomonedhat mbahen në kuleta kriptografike të identifikuara nga një adresë e aksesueshme nga publiku dhe sigurohen nga një fjalëkalim shumë i fortë i mbajtur privatisht, i quajtur çelësi privat. Ky çelës privat nënshkruan në mënyrë kriptografike transaksionin dhe është praktikisht e pamundur të krijohen nënshkrime mashtruese. Kjo siguron sigurinë dhe mos kapshme. Ndryshe nga llogaritë tradicionale bankare që mund të konfiskohen nga autoritetet qeveritare, kriptomonedha në portofolin tuaj nuk mund të merret kurrë nga askush pa çelësin tuaj privat. Kriptovalutat janë rezistente ndaj censurës për shkak të natyrës së decentralizuar sepse çdokush mund të paraqesë transaksione në çdo kompjuter në rrjet për t'u regjistruar dhe vërtetuar. Transaksionet me kriptomonedhë janë i pandryshueshëm sepse çdo bllok transaksionesh përfaqëson një provë kriptografike (një hash) të të gjithë blloqeve të mëparshme që ekzistonin më parë. Sapo dikush t'ju dërgojë para, ai nuk mund t'ju rrëmbejë pagesën e tyre (d.m.th., nuk ka çeqe kërcyese në blockchain). Disa nga kriptovalutat madje mund të mbështesin transaksionet atomike. “Kontratat inteligjente” të ndërtuara në krye të këtyre kriptomonedhave nuk mbështeten thjesht në ligj për zbatim, por zbatohen drejtpërdrejt përmes kodit të auditueshëm publik, i cili i bën ato i pabesueshëm dhe potencialisht mund të shpëtojë nga ndërmjetësit në shumë biznese, p.sh. Ruajtja për pasuri të paluajtshme.

Sigurimi i librave të shpërndarë (Miniera)

Një nga sfidat e mbajtjes së një regjistri të shpërndarë të transaksioneve është siguria - veçanërisht, si të kesh një libër të hapur dhe të redaktueshëm duke parandaluar aktivitetin mashtrues. Për të adresuar këtë sfidë, Bitcoin prezantoi një proces të ri të quajtur Mining (duke përdorur algoritmin e konsensusit "Proof of Work") për të përcaktuar se kujt i "besohet" për të bërë përditësime në rekordin e përbashkët të transaksioneve.

Ju mund ta mendoni minierën si një lloj loje ekonomike që detyron "Validuesit" të provojnë meritat e tyre kur përpiqen të shtojnë transaksione në rekorde. Për t'u kualifikuar, Validuesit duhet të zgjidhin një sërë enigmash komplekse llogaritëse. Vlerësuesi që zgjidh i pari enigmën shpërblehet duke u lejuar të postojë bllokun e fundit të transaksioneve. Postimi i bllokut të fundit të transaksioneve i lejon Validatorët të "minojnë" një Shpërblim Blloku – aktualisht 12.5 bitcoin (ose ~ 40,000 dollarë në momentin e shkrimit).

Ky proces është shumë i sigurt, por kërkon fuqi të madhe llogaritëse dhe konsum të energjisë pasi përdoruesit në thelb "djegin para" për të zgjidhur enigmën llogaritëse që u jep atyre më shumë Bitcoin. Raporti i djegies ndaj shpërblimit është aq ndëshkues saqë është gjithmonë në interesin vetjak të Validatorëve që të postojnë transaksione të ndershme në rekordin e Bitcoin.


Problemi: Centralizimi i fuqisë dhe parave i vendosi jashtë mundësive kriptovalutat e gjeneratës së parë

Në ditët e para të Bitcoin, kur vetëm pak njerëz po punonin për të vërtetuar transaksionet dhe për të nxjerrë blloqet e para, çdokush mund të fitonte 50 BTC thjesht duke ekzekutuar softuerin e minierave të Bitcoin në kompjuterin e tij personal. Ndërsa monedha filloi të fitonte popullaritet, minatorët e zgjuar kuptuan se mund të fitonin më shumë nëse do të kishin më shumë se një kompjuter që punonte për të minuar.

Ndërsa Bitcoin vazhdoi të rritej në vlerë, kompani të tëra filluan të ngriheshin në minierë. Këto kompani zhvilluan çipa të specializuar ("ASIC") dhe ndërtuan ferma të mëdha serverësh duke përdorur këto çipa ASIC për të minuar Bitcoin. Shfaqja e këtyre korporatave të mëdha të minierave, të njohura, nxiti Bitcoin Gold Rush, duke e bërë shumë të vështirë për njerëzit e zakonshëm të kontribuojnë në rrjet dhe të shpërblehen. Përpjekjet e tyre filluan gjithashtu të konsumonin sasi gjithnjë e më të mëdha të energjisë kompjuterike, duke kontribuar në shtimin e çështjeve mjedisore në mbarë botën.

Lehtësia e nxjerrjes së Bitcoin dhe rritja pasuese e fermave të minierave të Bitcoin prodhoi shpejt një centralizim masiv të fuqisë së prodhimit dhe pasurisë në rrjetin e Bitcoin. Për të ofruar një kontekst, 87% e të gjithë Bitcoin-ve tani janë në pronësi të 1% të rrjetit të tyre, shumë prej këtyre monedhave u minuan praktikisht falas në ditët e tyre të hershme. Si një shembull tjetër, Bitmain, një nga operacionet më të mëdha të minierave të Bitcoin ka fituar miliarda të ardhura dhe fitime.

Centralizimi i fuqisë në rrjetin e Bitcoin e bën atë shumë të vështirë dhe të shtrenjtë për një person mesatar. Nëse dëshironi të blini Bitcoin, opsionet tuaja më të lehta janë:

 1. Mine atë vetë. Thjesht lidhni pajisjen e specializuar (këtu është një platformë në Amazon, nëse jeni të interesuar!) dhe shkoni në qytet. Vetëm dijeni se duke qenë se do të konkurroni kundër fermave masive të serverëve nga e gjithë bota, duke konsumuar po aq energji sa vendi i Zvicrës, nuk do të jeni në gjendje të minoni shumë
 2. Bleni Bitcoin në një shkëmbim. Sot, ju mund të blini Bitcoin me një çmim njësi prej 3,500 $ / monedhë në kohën e shkrimit (shënim: ju mund të blini një sasi të pjesshme të Bitcoin!) Sigurisht, ju do të merrni gjithashtu një rrezik të konsiderueshëm duke e bërë këtë si çmimi i Bitcoin është mjaft i paqëndrueshëm.

Bitcoin ishte i pari që tregoi se si kriptomonedha mund të prishë modelin aktual financiar, duke u dhënë njerëzve mundësinë për të kryer transaksione pa pasur një palë të tretë në rrugë. Rritja e lirisë, fleksibilitetit dhe privatësisë vazhdon të nxisë marshimin e pashmangshëm drejt monedhave dixhitale si një normë e re. Pavarësisht përfitimeve të tij, përqendrimi (me gjasë i paqëllimshëm) i parave dhe fuqisë së Bitcoin paraqet një pengesë domethënëse për adoptimin e zakonshëm. Ndërsa ekipi kryesor i Pi ka kryer kërkime për të provuar të kuptojë pse njerëzit hezitojnë të hyjnë në hapësirën e kriptomonedhës. Njerëzit përmendën vazhdimisht rrezikun e investimit/minierave si një pengesë kryesore për hyrjen.


Zgjidhja: Pi – Mundësimi i minierave në telefonat celularë

Pas identifikimit të këtyre pengesave kryesore për adoptimin, Ekipi Pi Core u përpoq të gjente një mënyrë që do t'i lejonte njerëzit e zakonshëm të minonin (ose të fitonin shpërblime të kriptomonedhave për vërtetimin e transaksioneve në një rekord të shpërndarë transaksionesh). Si një rifreskim, një nga sfidat kryesore që lind me mbajtjen e një regjistri të shpërndarë të transaksioneve është të sigurohet që përditësimet e këtij regjistrimi të hapur të mos jenë mashtruese. Ndërsa procesi i Bitcoin për përditësimin e rekordit të tij është i provuar (djegia e energjisë / parave për të provuar besueshmërinë), ai nuk është shumë miqësor për përdoruesit (ose planetin!). Për Pi, ne prezantuam kërkesën shtesë të projektimit për përdorimin e një algoritmi konsensusi që do të ishte gjithashtu jashtëzakonisht miqësor për përdoruesit dhe do të mundësonte në mënyrë ideale minierën në kompjuterë personalë dhe telefona celularë.

Në krahasimin e algoritmeve ekzistuese të konsensusit (procesi që regjistron transaksionet në një libër të shpërndarë), Protokolli i Konsensusit Stellar shfaqet si kandidati kryesor për të mundësuar miniera miqësore për përdoruesit, fillimisht në celular. Protokolli i Konsensusit Yjor (SCP) u arkitektua nga David Mazières, një profesor i Shkencave Kompjuterike në Stanford, i cili gjithashtu shërben si Shkencëtar Kryesor në Fondacioni i Zhvillimit Yjor. SCP përdor një mekanizëm të ri të quajtur Marrëveshjet e Federuara Bizantine për të siguruar që përditësimet e një libri të shpërndarë janë të sakta dhe të besueshme. SCP është vendosur gjithashtu në praktikë përmes blockchain Stellar që ka funksionuar që atëherë 2015.

Një hyrje e thjeshtuar në algoritmet e konsensusit

Përpara se të hidhemi në prezantimin e algoritmit të konsensusit Pi, ndihmon të kemi një shpjegim të thjeshtë se çfarë bën një algoritëm konsensusi për një blockchain dhe llojet e algoritmeve të konsensusit që përdorin përgjithësisht protokollet e blockchain-it të sotëm, p.sh. Bitcoin dhe SCP. Ky seksion është shkruar në mënyrë eksplicite në një mënyrë të tepërt të thjeshtuar për hir të qartësisë dhe nuk është i plotë. Për saktësi më të lartë, shihni seksionin Përshtatjet me SCP më poshtë dhe lexoni dokumentin e protokollit të konsensusit yjor.

Një blockchain është një sistem i shpërndarë ndaj gabimeve që synon të porosisë plotësisht një listë të blloqeve të transaksioneve. Sistemet e shpërndara tolerante ndaj gabimeve është një fushë e shkencës kompjuterike që është studiuar për shumë dekada. Ato quhen sisteme të shpërndara sepse nuk kanë një server të centralizuar, por përkundrazi ato përbëhen nga një listë e decentralizuar kompjuterash (të quajtura nyjet ose bashkëmoshatarët) që duhet të arrihet në një konsensus se cila është përmbajtja dhe renditja totale e blloqeve. Ata quhen gjithashtu tolerantë ndaj gabimeve sepse mund të tolerojnë një shkallë të caktuar të nyjeve me defekt në sistem (p.sh. deri në 33% e nyjeve mund të jenë me defekt dhe sistemi i përgjithshëm vazhdon të funksionojë normalisht).

Ekzistojnë dy kategori të gjera të algoritmeve të konsensusit: ato që zgjedhin një nyje si liderin që prodhon bllokun tjetër dhe ato ku nuk ka lider të qartë, por të gjitha nyjet vijnë në një konsensus se cili është blloku tjetër pas shkëmbimit të votave nga duke i dërguar mesazhe kompjuterike njëri-tjetrit. (Në mënyrë të rreptë fjalia e fundit përmban pasaktësi të shumta, por na ndihmon të shpjegojmë goditjet e gjera.)

Bitcoin përdor llojin e parë të algoritmit të konsensusit: Të gjitha nyjet e bitcoin po konkurrojnë kundër njëri-tjetrit në zgjidhjen e një enigme kriptografike. Për shkak se zgjidhja gjendet në mënyrë të rastësishme, në thelb nyja që gjen zgjidhjen e parë, rastësisht, zgjidhet drejtuesi i raundit që prodhon bllokun tjetër. Ky algoritëm quhet "Proof of Work" dhe rezulton në një konsum të madh energjie.

Një hyrje e thjeshtuar në Protokollin e Konsensusit Yjor

Pi përdor llojin tjetër të algoritmeve të konsensusit dhe bazohet në Protokollin e Konsensusit Yjor (SCP) dhe një algoritëm të quajtur Marrëveshja Federale Bizantine (FBA). Algoritme të tilla nuk kanë humbje energjie, por kërkojnë shkëmbimin e shumë mesazheve të rrjetit në mënyrë që nyjet të arrijnë në "konsensus" se cili duhet të jetë blloku i ardhshëm. Çdo nyje mund të përcaktojë në mënyrë të pavarur nëse një transaksion është i vlefshëm apo jo, p.sh. autoriteti i kalimit dhe shpenzimi i dyfishtë, bazuar në nënshkrimin kriptografik dhe historinë e transaksionit. Megjithatë, që një rrjet kompjuterash të bien dakord se cilat transaksione të regjistrohen në një bllok dhe rendin e këtyre transaksioneve dhe blloqeve, ata duhet t'i dërgojnë mesazhe njëri-tjetrit dhe të kenë raunde të shumta votimi për të arritur konsensus. Intuitivisht, mesazhe të tilla nga kompjuterë të ndryshëm në rrjet se cili bllok është i radhës do të dukeshin si më poshtë: "Unë propozoj të gjithë votojmë që blloku A të jetë i radhës”; “Unë votoni që blloku A të jetë blloku i radhës”; “Unë konfirmoj se shumica e nyjeve që besoj votuan gjithashtu për bllokun A”, nga i cili algoritmi i konsensusit i mundëson kësaj nyje të konkludojë se “A është blloku i radhës; dhe nuk mund të ketë bllok tjetër përveç A si bllok tjetër”; Edhe pse hapat e mësipërm të votimit duken shumë, interneti është mjaft i shpejtë dhe këto mesazhe janë të lehta, kështu që algoritme të tilla konsensusi janë më të lehta se prova e funksionimit të Bitcoin. Një përfaqësues kryesor i algoritmeve të tilla quhet Toleranca Bizantine e Gabimeve (BFT). Disa nga blockchains më të mirë sot bazohen në variante të BFT, të tilla si NEO dhe Ripple.

Një kritikë kryesore ndaj BFT është se ajo ka një pikë centralizimi: për shkak se votimi është i përfshirë, grupi i nyjeve që marrin pjesë në "kuorumin" e votimit përcaktohen në mënyrë qendrore nga krijuesi i sistemit në fillimin e tij. Kontributi i FBA-së është që, në vend që të ketë një kuorum të përcaktuar nga qendra, secila nyje vendos "fetat e kuorumit" të vet, të cilat nga ana e tyre do të formojnë kuorume të ndryshme. Nyjet e reja mund t'i bashkohen rrjetit në një mënyrë të decentralizuar: ata deklarojnë nyjet që u besojnë dhe bindin nyjet e tjera që t'u besojnë atyre, por nuk duhet të bindin asnjë autoritet qendror.

SCP është një shembull i FBA-së. Në vend që të djegin energji si në algoritmin e konsensusit të provës së punës së Bitcoin, nyjet SCP sigurojnë rekordin e përbashkët duke garantuar për nyjet e tjera në rrjet si të besueshme. Çdo nyje në rrjet ndërton një pjesë të kuorumit, e përbërë nga nyje të tjera në rrjet që ata i konsiderojnë të besueshme. Kuorumet formohen në bazë të pjesëve të kuorumit të anëtarëve të tij dhe një vërtetues do të pranojë transaksione të reja vetëm nëse dhe vetëm nëse një pjesë e nyjeve në kuorumet e tyre do ta pranojnë gjithashtu transaksionin. Ndërsa vërtetuesit në të gjithë rrjetin ndërtojnë kuorumet e tyre, këto kuorume ndihmojnë nyjet të arrijnë konsensus rreth transaksioneve me garanci për sigurinë. Ju mund të mësoni më shumë rreth Protokollit të Konsensusit Yjor duke kontrolluar këtë përmbledhja teknike e PKS.

Përshtatjet e Pi në Protokollin e Konsensusit Yjor (SCP)

Algoritmi i konsensusit i Pi ndërtohet në krye të SCP. SCP është vërtetuar zyrtarisht [Mazieres 2015] dhe aktualisht zbatohet brenda Rrjetit Stellar. Ndryshe nga Rrjeti Stellar që përbëhet kryesisht nga kompani dhe institucione (p.sh., IBM) si nyje, Pi synon të lejojë pajisjet e individëve të kontribuojnë në nivel protokolli dhe të shpërblehen, duke përfshirë telefonat celularë, laptopët dhe kompjuterët. Më poshtë është një hyrje se si Pi zbaton SCP për të mundësuar minierat nga individët.

Ekzistojnë katër role që përdoruesit e Pi mund të luajnë, si minatorët e Pi. Gjegjësisht:

 • Pionier. Një përdorues i aplikacionit celular Pi, i cili thjesht po konfirmon se nuk janë "robot" në baza ditore. Ky përdorues vërteton praninë e tij sa herë që identifikohet në aplikacion. Ata gjithashtu mund të hapin aplikacionin për të kërkuar transaksione (p.sh. të bëjnë një pagesë në Pi te një Pioneer tjetër)
 • Kontribues. Një përdorues i aplikacionit celular Pi që po kontribuon duke ofruar një listë të pionierëve që ai ose ajo njeh dhe i beson. Në total, kontribuuesit e Pi do të ndërtojnë një grafik besimi global.
 • Ambasador. Një përdorues i aplikacionit celular Pi që po prezanton përdorues të tjerë në rrjetin Pi.
 • Nyja. Një përdorues i cili është një pionier, një kontribues që përdor aplikacionin celular Pi dhe po ekzekuton gjithashtu softuerin e nyjes Pi në kompjuterin e tyre desktop ose laptop. Softueri i nyjes Pi është softueri që ekzekuton algoritmin bazë SCP, duke marrë parasysh informacionin e grafikut të besimit të ofruar nga Kontribuesit.

Një përdorues mund të luajë më shumë se një nga rolet e mësipërme. Të gjitha rolet janë të nevojshme, kështu që të gjitha rolet shpërblehen me Pi të sapoformuar në baza ditore për sa kohë që ata morën pjesë dhe kontribuan gjatë asaj dite të caktuar. Në përkufizimin e lirë të një "minatori" që është një përdorues që merr monedhë të sapokrijuar si një shpërblim për kontributet, të katër rolet konsiderohen si minatorë Pi. Ne e përkufizojmë "minimin" më gjerësisht sesa kuptimi i tij tradicional i barabartë me ekzekutimin e algoritmit të konsensusit të provës së punës si në Bitcoin ose Ethereum.

Para së gjithash, duhet të theksojmë se softueri Pi Node nuk është lëshuar ende. Pra, ky seksion ofrohet më shumë si një dizajn arkitektonik dhe si një kërkesë për të kërkuar komente nga komuniteti teknik. Ky softuer do të jetë plotësisht me burim të hapur dhe gjithashtu do të varet shumë nga bërthama yjore e cila është gjithashtu softuer me burim të hapur, i disponueshëm këtu. Kjo do të thotë se kushdo në komunitet do të jetë në gjendje të lexojë, komentojë dhe propozojë përmirësime për të. Më poshtë janë ndryshimet e propozuara nga Pi në SCP për të mundësuar minierat nga pajisje individuale.

Nyjet

Për lexueshmëri, ne përcaktojmë si një nyja e lidhur saktë të jetë ajo që dokumenti i PKS-së i referohet si një nyje e paprekur. Gjithashtu, për lexueshmëri, ne përcaktojmë si rrjeti kryesor Pi të jetë grupi i të gjitha nyjeve të paprekura në rrjetin Pi. Detyra kryesore e secilës Nyje është të konfigurohet për t'u lidhur saktë me rrjetin kryesor Pi. Intuitivisht, një nyje që lidhet gabimisht me rrjetin kryesor është e ngjashme me një nyje Bitcoin që nuk është e lidhur me rrjetin kryesor të bitcoin.

Në termat e SCP, që një nyje të lidhet saktë do të thotë që kjo nyje duhet të zgjedhë një "fetë kuorumi" të tillë që të gjitha kuorumet që rezultojnë që përfshijnë këtë nyje të kryqëzohen me kuorumet e rrjetit ekzistues. Më saktësisht, një nyje vn+1 është lidhur saktë me një rrjet kryesor N prej n nyjesh tashmë të lidhura saktë (v1, v2, ..., vn) nëse sistemi rezulton N' i n+1 nyjeve (v1, v2, ..., vn+1) gëzon kryqëzimin e kuorumit. Me fjalë të tjera, N' gëzon kryqëzimin e kuorumit nëse çdo dy nga kuorumet e tij ndajnë një nyje. - dmth, për të gjitha kuorumet U1 dhe ti2, U1∩U2 ≠ ∅.

Kontributi kryesor i Pi mbi vendosjen ekzistuese të konsensusit Stellar është se ai prezanton konceptin e një grafiku besimi të ofruar nga Kontribuesit Pi si informacion që mund të përdoret nga nyjet Pi kur ata janë duke vendosur konfigurimet e tyre për t'u lidhur me rrjetin kryesor Pi. .

Kur zgjedhin pjesët e tyre të kuorumit, këto Nyje duhet të marrin parasysh grafikun e besimit të ofruar nga Kontribuesit, duke përfshirë rrethin e tyre të sigurisë. Për të ndihmuar në këtë vendim, ne synojmë të ofrojmë softuer ndihmës të analizës së grafikëve për të ndihmuar përdoruesit që përdorin Nodes për të marrë vendime sa më të informuara që të jetë e mundur. Prodhimi ditor i këtij softueri do të përfshijë:

 • një listë e renditur e nyjeve të renditura sipas distancës së tyre nga nyja aktuale në grafikun e besimit; një listë e renditur e nyjeve të bazuara a rang faqesh analiza e nyjeve në grafikun e besimit
 • një listë e nyjeve të raportuara nga komuniteti si të gabuara në çfarëdo mënyre një listë e nyjeve të reja që kërkojnë të bashkohen në rrjet
 • një listë e artikujve më të fundit nga uebi mbi fjalën kyçe "nyjet Pi që sillen keq" dhe fjalë kyçe të tjera të lidhura; një paraqitje vizuale e Nyjeve që përfshijnë rrjetin Pi të ngjashëm me atë që tregohet në Monitori StellarBeat Quorum [Kodi i burimit]
 • një eksplorues kuorumi i ngjashëm me QuorumExplorer.com [Kodi i burimit]
 • një mjet simulimi si ai në Monitori StellarBeat Quorum që tregon ndikimet e pritshme që rezultojnë në lidhjen e këtyre nyjeve me rrjetin Pi kur ndryshon konfigurimi i nyjes aktuale.

Një problem interesant kërkimor për punën e ardhshme është zhvillimi i algoritmeve që mund të marrin në konsideratë grafikun e besimit dhe t'i sugjerojnë çdo nyje një konfigurim optimal, ose madje ta vendosin atë konfigurim automatikisht. Në vendosjen e parë të Rrjetit Pi, ndërsa përdoruesit që përdorin Nodes mund të përditësojnë konfigurimin e tyre të Nyjeve në çdo kohë, atyre do t'u kërkohet të konfirmojnë konfigurimet e tyre çdo ditë dhe do t'u kërkohet t'i përditësojnë ato nëse e shohin të arsyeshme.

Përdoruesit e aplikacionit celular

Kur një Pioneer duhet të konfirmojë që një transaksion i caktuar është ekzekutuar (p.sh. që ka marrë Pi), ata hapin aplikacionin celular. Në atë pikë, aplikacioni celular lidhet me një ose më shumë Nyje për të pyetur nëse transaksioni është regjistruar në librin kryesor dhe gjithashtu për të marrë numrin më të fundit të bllokut dhe vlerën hash të atij blloku. Nëse ai Pioneer po ekzekuton gjithashtu një Node, aplikacioni celular lidhet me nyjen e atij Pioneer. Nëse Pioneer nuk po ekzekuton një nyje, atëherë aplikacioni lidhet me nyje të shumta dhe për të kontrolluar këtë informacion. Pionierët do të kenë aftësinë të zgjedhin me cilat nyje duan të lidhen aplikacionet e tyre. Por për ta bërë të thjeshtë për shumicën e përdoruesve, aplikacioni duhet të ketë një grup të arsyeshëm të paracaktuar nyjesh, p.sh. një numër nyjesh më afër përdoruesit bazuar në grafikun e besimit, së bashku me një përzgjedhje të rastësishme të nyjeve të larta në renditje faqesh. Ne kërkojmë komentin tuaj se si duhet të zgjidhet grupi i paracaktuar i nyjeve për Pioneerët celularë.

Shpërblimet e minierave

Një veti e bukur e algoritmit SCP është se është më gjenerik se një blockchain. Ai koordinon konsensusin në një sistem të shpërndarë Nyjesh. Kjo do të thotë që i njëjti algoritëm bazë jo vetëm që përdoret çdo disa sekonda për të regjistruar transaksione të reja në blloqe të reja, por gjithashtu mund të përdoret për të ekzekutuar periodikisht llogaritje më komplekse. Për shembull, një herë në javë, rrjeti yjor po e përdor atë për të llogaritur inflacionin në rrjetin yjor dhe për të shpërndarë argumentet e sapokritura në mënyrë proporcionale për të gjithë mbajtësit e monedhave yjore (monedha e Stellar quhet lumen). Në mënyrë të ngjashme, rrjeti Pi përdor SCP një herë në ditë për të llogaritur shpërndarjen e re të Pi në të gjithë rrjetin në të gjithë minatorët Pi (pionierë, kontribues, ambasadorë, nyje) të cilët morën pjesë aktive në çdo ditë të caktuar. Me fjalë të tjera, shpërblimet e minierave Pi llogariten vetëm një herë në ditë dhe jo në çdo bllok të blockchain.

Për krahasim, Bitcoin shpërndan shpërblime të minierave në çdo bllok dhe i jep të gjithë shpërblimin minatorit që ishte me fat që të ishte në gjendje të zgjidhte një detyrë të rastësishme kompjuterike intensive. Ky shpërblim në Bitcoin aktualisht 12.5 Bitcoin (~ 40 mijë dollarë) i jepet vetëm një minatori çdo 10 minuta. Kjo e bën jashtëzakonisht të pamundur që ndonjë minator i caktuar të marrë ndonjëherë shpërblime. Si zgjidhje për këtë, minatorët e bitcoin po organizohen në pishina të centralizuara të minierave, të cilat të gjitha kontribuojnë në fuqinë e përpunimit, duke rritur gjasat për të marrë shpërblime dhe përfundimisht duke ndarë proporcionalisht ato shpërblime. Pishinat e minierave nuk janë vetëm pika të centralizimit, por edhe operatorët e tyre marrin shkurtime duke reduktuar shumën që shkon për minatorët individualë. Në Pi, nuk ka nevojë për pishina minerare, pasi një herë në ditë të gjithë ata që kontribuan marrin një shpërndarje meritokratike të Pi-së së re.

Tarifat e transaksionit

Ngjashëm me transaksionet me Bitcoin, tarifat janë fakultative në rrjetin Pi. Çdo bllok ka një kufi të caktuar se sa transaksione mund të përfshihen në të. Kur nuk ka ngecje të transaksioneve, transaksionet priren të jenë pa pagesë. Por nëse ka më shumë transaksione, nyjet i renditin ato sipas tarifës, me transaksionet me tarifën më të lartë në krye dhe zgjedhin vetëm transaksionet kryesore për t'u përfshirë në blloqet e prodhuara. Kjo e bën atë një treg të hapur. Zbatimi: Tarifat ndahen proporcionalisht ndërmjet Nyjeve një herë në ditë. Në çdo bllok, tarifa e çdo transaksioni transferohet në një portofol të përkohshëm nga ku në fund të ditës u shpërndahet minatorëve aktivë të ditës. Ky portofol ka një çelës privat të panjohur. Transaksionet brenda dhe jashtë atij portofoli detyrohen nga vetë protokolli nën konsensusin e të gjitha nyjeve në të njëjtën mënyrë që konsensusi nxjerr gjithashtu Pi të ri çdo ditë.

Kufizimet dhe puna në të ardhmen

SCP has been extensively tested for several years as part of the Stellar Network, which at the time of this writing is the ninth largest cryptocurrency in the world. This gives us a quite large degree of confidence in it. One ambition of the Pi project is to scale the number of nodes in the Pi network to be larger than the number of nodes in the Stellar network to allow more everyday users to participate in the core consensus algorithm. Increasing the number of nodes, will inevitably increase the number of network messages that must be exchanged between them. Even though these messages are much smaller than an image or a youtube video, and the Internet today can reliably transfer videos quickly, the number of messages necessary increases with the number of participating nodes, which can become bottleneck to the speed of reaching consensus. This will ultimately slow down the rate, at which new blocks and new transactions are recorded in the network. Thankfully, Stellar is currently much faster than Bitcoin. At the moment, Stellar is calibrated to produce a new block every 3 to 5 seconds, being able to support thousands of transactions per second. By comparison, Bitcoin produces a new block every 10 minutes. Moreover, due to Bitcoin’s lack in the safety guarantee, Bitcoin’s blockchain in rare occasions can be overwritten within the first hour. This means that a user of Bitcoin must wait about 1 hour before they can be sure that a transaction is considered final. SCP guarantees safety, which means after 3-5 seconds one is certain about a transaction. So even with the potential scalability bottleneck,  Pi expects to achieve transaction finality faster than Bitcoin and possibly slower than Stellar, and process more transactions per second than Bitcoin and possibly fewer than Stellar.


Ndërsa shkallëzueshmëria e SCP është ende një problem i hapur kërkimor. Ka shumë mënyra premtuese që dikush mund t'i shpejtojë gjërat. Një zgjidhje e mundshme e shkallëzueshmërisë është bloXroute. BloXroute propozon një rrjet shpërndarjeje blockchain (BDN) që përdor një rrjet global serverësh të optimizuar për performancën e rrjetit. Ndërsa çdo BDN kontrollohet në mënyrë qendrore nga një organizatë, ato ofrojnë një përshpejtim të kalimit të mesazhit të dëshmueshëm neutral. Dmth BDN-të mund t'i shërbejnë vetëm të gjitha nyjet në mënyrë të drejtë pa diskriminim pasi mesazhet janë të koduara. Kjo do të thotë që BDN nuk e di se nga vijnë mesazhet, ku shkojnë ose çfarë ka brenda. Në këtë mënyrë, nyjet Pi mund të kenë dy rrugë kalimi mesazhesh: Një e shpejtë përmes BDN, e cila pritet të jetë e besueshme në shumicën e kohës, dhe ndërfaqja e saj origjinale e kalimit të mesazheve nga kolegët që është plotësisht e decentralizuar dhe e besueshme, por është më e ngadaltë. Intuita e kësaj ideje është paksa e ngjashme me cache-in: cache është vendi ku një kompjuter mund të aksesojë të dhënat shumë shpejt, duke përshpejtuar llogaritjen mesatare, por nuk është e garantuar që të ketë gjithmonë çdo informacion të nevojshëm. Kur cache mungon, kompjuteri ngadalësohet, por asgjë katastrofike nuk ndodh. Një zgjidhje tjetër mund të jetë përdorimi i njohjes së sigurt të mesazheve multicast në rrjetet e hapura Peer-to-Peer [Nicolosi dhe Mazieres 2004] për të përshpejtuar përhapjen e mesazhit midis kolegëve.


Modeli Ekonomik Pi: Balancimi i mungesës dhe aksesit

Të mirat dhe të këqijat e modeleve ekonomike të gjeneratës së parë

Një nga risitë më mbresëlënëse të Bitcoin është lidhja e sistemeve të shpërndara me teorinë e lojës ekonomike.

Pro

Furnizimi fiks

Modeli ekonomik i Bitcoin është i thjeshtë. Do të ketë vetëm 21 milionë Bitcoin në ekzistencë. Ky numër është vendosur në kod. Me vetëm 21 milion për të qarkulluar mes 7.5 miliardë njerëzve në mbarë botën, nuk ka Bitcoin të mjaftueshëm për të qarkulluar. Kjo mungesë është një nga shtytësit më të rëndësishëm të vlerës së Bitcoin.

Zvogëlimi i shpërblimit të bllokut

Skema e shpërndarjes së Bitcoin, e paraqitur më poshtë, e forcon më tej këtë ndjenjë të mungesës. Shpërblimi i minierës së bllokut të Bitcoin përgjysmohet çdo 210,000 blloqe (afërsisht çdo 4 vjet.) Në ditët e para, shpërblimi i bllokut Bitcoin ishte 50 monedha. Tani, shpërblimi është 12.5 dhe do të ulet më tej në 6.25 monedha në maj 2020. Rritja e normës së shpërndarjes së Bitcoin do të thotë se, edhe pse ndërgjegjësimi për monedhën rritet, ka më pak për të minuar në të vërtetë.

Kundër

I përmbysur do të thotë i pabarabartë

Modeli i shpërndarjes së përmbysur të Bitcoin (më pak njerëz që fitojnë më shumë në fillim dhe më shumë njerëz fitojnë më pak sot) është një nga kontribuuesit kryesorë në shpërndarjen e tij të pabarabartë. Me kaq shumë Bitcoin në duart e disa adoptuesve të hershëm, minatorët e rinj po “digjen” më shumë energji për më pak bitcoin.

Mbajtja pengon përdorimin si një mjet këmbimi

Edhe pse Bitcoin u lëshua si një sistem "para në dorë elektronike nga kolegët", mungesa relative e Bitcoin ka penguar qëllimin e Bitcoin për të shërbyer si një shkëmbim mesatar. Mungesa e Bitcoin ka çuar në perceptimin e tij si një formë "ari dixhital" ose një magazinë dixhitale e vlerës. Rezultati i këtij perceptimi është se shumë mbajtës të Bitcoin nuk janë të gatshëm të shpenzojnë Bitcoin për shpenzimet e përditshme.

Modeli Ekonomik Pi

Pi, nga ana tjetër, kërkon të vendosë një ekuilibër midis krijimit të një ndjenje të mungesës për Pi, duke siguruar ende që një sasi e madhe të mos grumbullohet në një numër shumë të vogël duarsh. Ne duam të sigurohemi që përdoruesit tanë të fitojnë më shumë Pi ndërsa japin kontribute në rrjet. Qëllimi i Pi është të ndërtojë një model ekonomik që është mjaft i sofistikuar për të arritur dhe balancuar këto prioritete, duke mbetur mjaft intuitiv që njerëzit ta përdorin.

Kërkesat e projektimit të modelit ekonomik të Pi:

 • E thjeshtë: Ndërtoni një model intuitiv dhe transparent
 • Shpërndarja e drejtë: Jepni një masë kritike të popullsisë së botës akses në Pi
 • Mungesa: Krijoni një ndjenjë të mungesës për të mbajtur çmimin e Pi me kalimin e kohës
 • Fitimi meritokratik: Shpërbleni kontributet për të ndërtuar dhe mbajtur rrjetin

Pi – Furnizim Token

Politika e Emetimit të Tokenit

 1. Oferta maksimale totale = M + R + D
  1. M = shpërblimet totale të minierave
  2. R = shpërblimet totale të referimit
  3. D = shpërblimet totale të zhvilluesit
 2. M = ∫ f(P) dx ku f është një funksion logaritmikisht në rënie
  1. P = Numri i popullsisë (p.sh., personi i parë që do të bashkohet, personi i dytë që do të bashkohet, etj.)
 3. R = r * M
  1. r = norma e referimit (50% total ose 25% si për referuesin ashtu edhe për arbitrin)
 1. D = t * (M + R)
 2. t = norma e shpërblimit të zhvilluesit (25%)

M – Furnizimi i Minierave (Bazuar në furnizimin fiks të minierave të prodhuar për person)

Ndryshe nga Bitcoin që krijoi një furnizim fiks të monedhave për të gjithë popullsinë globale, Pi krijon një furnizim fiks të Pi për çdo person që i bashkohet rrjetit deri në 100 milion pjesëmarrësit e parë. Me fjalë të tjera, për çdo person që i bashkohet Rrjetit Pi, një sasi fikse e Pi është e paracaktuar. Kjo furnizim lëshohet më pas gjatë gjithë jetës së atij anëtari bazuar në nivelin e tyre të angazhimit dhe kontributit në sigurinë e rrjetit. Furnizimi lëshohet duke përdorur një funksion në rënie eksponenciale të ngjashme me atë të Bitcoin gjatë jetës së anëtarit.

R – Furnizimi me Referim (Bazuar në shpërblimin fiks të referimit të dhënë për person dhe referuesin dhe arbitrin e përbashkët b/w)

Në mënyrë që një monedhë të ketë vlerë, ajo duhet të shpërndahet gjerësisht. Për të nxitur këtë qëllim, protokolli gjeneron gjithashtu një sasi fikse të Pi që shërben si një bonus referimi si për referuesin ashtu edhe për gjyqtarin (ose si prindin dhe pasardhësit 🙂 Ky grup i përbashkët mund të minohet nga të dyja palët gjatë jetës së tyre - kur të dyja palët janë në minierë në mënyrë aktive. Si referuesi ashtu edhe arbitri janë në gjendje të përdorin këtë grup për të shmangur modelet shfrytëzuese ku referuesit janë në gjendje të "gjapin" gjyqtarët e tyre. Bonusi i referimit shërben si një nxitje në nivel rrjeti për të rritur rrjetin Pi, ndërkohë që gjithashtu nxitja e angazhimit midis anëtarëve në sigurimin aktiv të rrjetit.

D – Furnizimi i Shpërblimit të Zhvilluesit (Pi shtesë i krijuar për të mbështetur zhvillimin e vazhdueshëm)

Pi do të financojë zhvillimin e tij të vazhdueshëm me një "Shpërblim Zhvilluesi" që pritet së bashku me çdo monedhë Pi që është prerë për miniera dhe referime. Tradicionalisht, protokollet e kriptomonedhave kanë krijuar një sasi fikse furnizimi që vendoset menjëherë në thesar. Për shkak se furnizimi i përgjithshëm i Pi varet nga numri i anëtarëve në rrjet, Pi në mënyrë progresive jep shpërblimin e zhvilluesit të tij ndërsa rrjeti rritet. Shpërndarja progresive e shpërblimit të zhvilluesit të Pi ka për qëllim të harmonizojë stimujt e kontribuesve të Pi me shëndetin e përgjithshëm të rrjetit.

f është një funksion zvogëlues logaritmik - anëtarët e hershëm fitojnë më shumë

Ndërsa Pi kërkon të shmangë përqendrimet ekstreme të pasurisë, rrjeti gjithashtu kërkon të shpërblejë anëtarët e mëparshëm dhe kontributet e tyre me një pjesë relativisht më të madhe të Pi. Kur rrjete të tilla si Pi janë në ditët e tyre të hershme, ato priren të ofrojnë një dobi më të ulët për pjesëmarrësit. Për shembull, imagjinoni të keni telefonin e parë në botë. Do të ishte një risi e madhe teknologjike, por jo jashtëzakonisht e dobishme. Megjithatë, ndërsa më shumë njerëz blejnë telefona, çdo mbajtës telefoni merr më shumë shërbime nga rrjeti. Për të shpërblyer njerëzit që vijnë në rrjet herët, shpërblimet individuale të minierave të Pi dhe shpërblimet e referimit ulen si funksion i numrit të njerëzve në rrjet. Me fjalë të tjera, ekziston një sasi e caktuar Pi që është e rezervuar për çdo "slot" në Rrjetin Pi.


Dobia: Bashkojmë dhe fitojmë para nga koha jonë në internet

Sot, të gjithë janë ulur në një thesar të vërtetë burimesh të pashfrytëzuara. Secili prej nesh kalon orë të tëra në ditë në telefonat tanë. Ndërsa jemi në telefonat tanë, çdo shikim, postim apo klikim ynë krijon fitime të jashtëzakonshme për korporatat e mëdha. Në Pi, ne besojmë se njerëzit kanë të drejtë të kapin vlerën e krijuar nga burimet e tyre.

Të gjithë e dimë se së bashku mund të bëjmë më shumë sesa vetëm. Në ueb-in e sotëm, korporatat masive si Google, Amazon, Facebook kanë ndikim të jashtëzakonshëm kundër konsumatorëve individualë. Si rezultat, ata janë në gjendje të kapin pjesën më të madhe të vlerës së krijuar nga konsumatorët individualë në ueb. Pi nivelon fushën e lojës duke i lejuar anëtarët e tij të bashkojnë burimet e tyre kolektive në mënyrë që ata të mund të marrin një pjesë të vlerës që ata krijojnë.

Grafiku më poshtë është Pi Stack, ku ne shohim mundësi veçanërisht premtuese për të ndihmuar anëtarët tanë të kapin vlerën. Më poshtë, ne hyjmë në secilën nga këto fusha në më shumë detaje.

Prezantimi i Pi Stack - Shfrytëzimi i burimeve të pashfrytëzuara

Pi Ledger dhe Grafiku i Përbashkët i Mirëbesimit – Shkallëzimi i Besimit nëpër Ueb

Një nga sfidat më të mëdha në internet është të dish se kujt t'i besosh. Sot, ne mbështetemi në sistemet e vlerësimit të ofruesve të tillë si Amazon, eBay, Yelp, për të ditur se me kë mund të bëjmë transaksione në internet. Pavarësisht se ne, klientët, bëjmë punën e vështirë të vlerësimit dhe rishikimit të kolegëve tanë, këta ndërmjetës në internet kapin pjesën më të madhe të vlerës së krijuar nga kjo vepër.

Algoritmi i konsensusit i Pi, i përshkruar më sipër, krijon një shtresë besimi vendase që shkallëzon besimin në ueb pa ndërmjetës. Ndërsa vlera e rrethit të sigurisë të vetëm një individi është e vogël, përmbledhja e qarqeve tona individuale të sigurisë ndërton një "grafikë besimi" globale që i ndihmon njerëzit të kuptojnë se kujt mund t'i besohet në Rrjetin Pi. Grafiku global i besimit i Rrjetit Pi do të lehtësojë transaksionet ndërmjet të huajve që nuk do të ishin të mundura përndryshe. Monedha amtare e Pi, nga ana tjetër, lejon të gjithë ata që kontribuojnë në sigurinë e rrjetit të kapin një pjesë të vlerës që kanë ndihmuar në krijimin.

Tregu i vëmendjes së Pi - Shkëmbimi i vëmendjes dhe kohës së pashfrytëzuar

Pi i lejon anëtarët e tij të bashkojnë vëmendjen e tyre kolektive për të krijuar një treg të vëmendjes shumë më të vlefshëm se vëmendja e çdo individi vetëm. Aplikacioni i parë i ndërtuar mbi këtë shtresë do të jetë a kanal i pakët i mediave sociale aktualisht të pritur në ekranin bazë të aplikacionit. Ju mund të mendoni për kanal i pakët i mediave sociale si Instagram me një postim global në të njëjtën kohë. Pionierët mund të vënë bast Pi për të tërhequr vëmendjen e anëtarëve të tjerë të rrjetit, duke ndarë përmbajtje (p.sh. tekst, imazhe, video) ose duke bërë pyetje që synojnë të shfrytëzojnë mençurinë kolektive të komunitetit. Në Rrjetin Pi, të gjithë kanë mundësinë të jenë ndikues ose të shfrytëzojnë mençurinë e turmës. Deri më sot, ekipi kryesor i Pi ka përdorur këtë kanal për të anketuar opinionin e komunitetit mbi zgjedhjet e dizajnit për Pi (p.sh. komuniteti votoi për dizajnin dhe ngjyrat e logos së Pi.) Ne kemi marrë shumë përgjigje dhe komente të vlefshme nga komuniteti për projekti. Një drejtim i mundshëm në të ardhmen është hapja e tregut të vëmendjes për çdo Pioneer që të përdorë Pi për të postuar përmbajtjen e tyre, ndërsa zgjeron numrin e kanaleve të pritura në Rrjetin Pi.

Përveç shkëmbimit të vëmendjes me kolegët e tyre, Pionierët gjithashtu mund të zgjedhin të shkëmbejnë me kompanitë që kërkojnë vëmendjen e tyre. Amerikani mesatar sheh mes 4000 dhe 10000 reklama në ditë. Kompanitë luftojnë për vëmendjen tonë dhe paguajnë shuma të jashtëzakonshme parash për të. Por ne, klientët, nuk marrim asnjë vlerë nga këto transaksione. Në tregun e vëmendjes së Pi, kompanitë që kërkojnë të arrijnë Pioneers do të duhet të kompensojnë audiencën e tyre në Pi. Tregu i reklamave të Pi do të jetë rreptësisht vetëm zgjedhës dhe do të ofrojë një mundësi për Pioneers për të fituar para nga një prej burimeve të tyre më të mëdha të pashfrytëzuara: vëmendjen e tyre.

Tregu i këmbimit të Pi-së – Ndërtoni dyqanin tuaj personal virtual

Përveç dhënies së besimit dhe vëmendjes ndaj Rrjetit Pi, ne presim që Pioneers të jenë në gjendje të kontribuojnë me aftësitë dhe shërbimet e tyre unike në të ardhmen. Aplikacioni celular i Pi do të shërbejë gjithashtu si një pikë shitjeje ku anëtarët e Pi mund të ofrojnë mallrat dhe shërbimet e tyre të pashfrytëzuara nëpërmjet një "vitrinë virtuale" për anëtarët e tjerë të Rrjetit Pi. Për shembull, një anëtar ofron një dhomë të pashfrytëzuar në apartamentin e tyre me qira për anëtarët e tjerë në Rrjetin Pi. Përveç aseteve reale, anëtarët e Rrjetit Pi do të jenë gjithashtu në gjendje të ofrojnë aftësi dhe shërbime nëpërmjet vitrinave të tyre virtuale. Për shembull, një anëtar i Rrjetit Pi mund të ofrojë aftësitë e tij programuese ose dizajnuese në tregun Pi. Jashtë orarit, vlera e Pi do të mbështetet nga një shportë në rritje mallrash dhe shërbimesh.

Dyqani i decentralizuar i aplikacioneve Pi i Pi – Ulja e Barrierës së Hyrës për Krijuesit

Monedha e përbashkët, grafiku i besimit dhe tregu i Rrjetit Pi do të jenë terreni për një ekosistem më të gjerë aplikacionesh të decentralizuara. Sot, kushdo që dëshiron të fillojë një aplikacion duhet të bootstrap infrastrukturën e tij teknike dhe komunitetin nga e para. Dyqani i decentralizuar i aplikacioneve të Pi do të lejojë zhvilluesit e Dapp të përdorin infrastrukturën ekzistuese të Pi si dhe burimet e përbashkëta të komunitetit dhe përdoruesve. Sipërmarrësit dhe zhvilluesit mund t'i propozojnë komunitetit Dapps të rinj me kërkesa për akses në burimet e përbashkëta të rrjetit. Pi gjithashtu do të ndërtojë Dapp-et e tij me një farë mase ndërveprueshmërie në mënyrë që Dapps të jetë në gjendje të referojë të dhënat, asetet dhe proceset në aplikacione të tjera të decentralizuara.


Qeverisja – Kriptovaluta për dhe nga njerëzit

Sfidat me modelet e qeverisjes së gjeneratës së parë

Besimi është themeli i çdo sistemi monetar të suksesshëm. Një nga faktorët më të rëndësishëm që ngjall besimin është qeverisje, ose procesi me të cilin ndryshimet zbatohen në protokoll me kalimin e kohës. Pavarësisht rëndësisë së saj, qeverisja është shpesh një nga aspektet më të anashkaluara të sistemeve kriptoekonomike.

Rrjetet e gjeneratës së parë si Bitcoin shmangën kryesisht mekanizmat e qeverisjes formale (ose "në zinxhir") në favor të mekanizmave informalë (ose "jashtë zinxhirit") që lindin nga një kombinim i dizajnit të rolit dhe nxitjes. Nga shumica e masave, mekanizmat e qeverisjes së Bitcoin kanë qenë mjaft të suksesshëm, duke lejuar që protokolli të rritet në mënyrë dramatike në shkallë dhe vlerë që nga fillimi i tij. Megjithatë, ka pasur edhe disa sfida. Përqendrimi ekonomik i Bitcoin ka çuar në një përqendrim të fuqisë politike. Rezultati është se njerëzit e zakonshëm mund të kapen në mes të betejave shkatërruese midis mbajtësve masivë të Bitcoin. Një nga shembujt më të fundit të kësaj sfide ka qenë ajo e vazhdueshme Beteja midis Bitcoin dhe Bitcoin Cash. Këto luftëra civile mund të përfundojnë në një pirun ku ose ku është blockchain. Për mbajtësit e tokenave, forcat e forta janë inflacioniste dhe mund të kërcënojnë vlerën e zotërimeve të tyre.

Modeli i qeverisjes së Pi - një plan me dy faza

një artikull që sfidon meritat e qeverisjes në zinxhir, Vlad Zamfir, një nga zhvilluesit kryesorë të Ethereum, argumenton se qeverisja e blockchain "nuk është një problem dizajni abstrakt. Është një problem social i aplikuar.Një nga pikat kyçe të Vladit është se është shumë e vështirë të dizenjohen sistemet e qeverisjes “apriori” ose përpara vëzhgimit të sfidave të veçanta që dalin nga një sistem politik specifik. Një shembull historik është themelimi i Shteteve të Bashkuara. Eksperimenti i parë me demokracinë në Shtetet e Bashkuara, Artikujt e Konfederatës, dështoi pas një eksperimenti tetë-vjeçar. Etërit Themelues të Shteteve të Bashkuara më pas ishin në gjendje të nxirrnin mësimet e Nenit të Konfederatës për të hartuar Kushtetutën - një eksperiment shumë më i suksesshëm.

Për të ndërtuar një model të qëndrueshëm qeverisjeje, Pi do të ndjekë një plan me dy faza.

Modeli i përkohshëm i qeverisjes (< 5 milion anëtarë)

D

P

&

Pas goditjes së 5 milion anëtarëve, do të formohet një komitet i përkohshëm bazuar në kontributet e mëparshme në Rrjetin Pi. Ky komitet do të jetë përgjegjës për të kërkuar dhe propozuar sugjerime nga dhe për komunitetin e gjerë. Ai gjithashtu do të organizojë një seri bisedash në dhe jashtë linje ku anëtarët e Pi do të jenë në gjendje të peshojnë mbi kushtetutën afatgjatë të Pi. Duke pasur parasysh bazën globale të përdoruesve të Pi, Rrjeti Pi do t'i kryejë këto konventa në vende të shumta në mbarë botën për të siguruar aksesueshmërinë. Përveç pritjes së konventave personalisht, Pi do të përdorë gjithashtu aplikacionin e tij celular si një platformë për të lejuar anëtarët e Pi të marrin pjesë në proces nga distanca. Qofshin personalisht apo online, anëtarët e komunitetit të Pi do të kenë aftësinë të marrin pjesë në krijimin e strukturës së qeverisjes afatgjatë të Pi.


Udhërrëfyesi / Plani i vendosjes

Faza 1 – Dizajnimi, Shpërndarja, Bootstrap i Grafikut të Mirëbesimit.

Serveri Pi funksionon si një rubinet që imiton sjelljen e sistemit të decentralizuar pasi ai do të funksionojë sapo të jetë i ndezur. Gjatë kësaj faze përmirësime në përvojën dhe sjelljen e përdoruesit janë të mundshme dhe relativisht të lehta për t'u bërë në krahasim me fazën e qëndrueshme të rrjetës kryesore. Të gjitha prerjet e monedhave te përdoruesit do të migrohen në rrjetin e drejtpërdrejtë sapo të nisë. Me fjalë të tjera, linja do të paracaktojë në zanafillën e tij të bllokojë të gjitha bilancet e mbajtësve të llogarisë të krijuara gjatë Fazës 1 dhe do të vazhdojë të funksionojë ashtu si sistemi aktual, por plotësisht i decentralizuar. Pi nuk është i listuar në shkëmbime gjatë kësaj faze dhe është e pamundur të "blesh" Pi me ndonjë monedhë tjetër.

Faza 2 - Rrjeti testues

Përpara se të nisim rrjetin kryesor, softueri Node do të vendoset në një rrjet testimi. Rrjeti i testimit do të përdorë të njëjtin grafik të saktë të besimit si rrjeti kryesor, por në një monedhë testuese Pi. Ekipi kryesor i Pi do të presë disa nyje në rrjetin e testimit, por do të inkurajojë më shumë Pionerë të fillojnë nyjet e tyre në rrjetin e testimit. Në fakt, në mënyrë që çdo nyje të bashkohet me rrjetin kryesor, ata këshillohen të fillojnë në rrjetin testues. Rrjeti i testimit do të funksionojë paralelisht me emulatorin Pi në fazën e parë dhe në mënyrë periodike, p.sh. çdo ditë, rezultatet nga të dy sistemet do të krahasohen për të kapur boshllëqet dhe gabimet e rrjetës së testimit, gjë që do t'i lejojë zhvilluesit Pi të propozojnë dhe zbatojnë rregullon. Pas një ekzekutimi të plotë të njëkohshëm të të dy sistemeve, testnet do të arrijë një gjendje ku rezultatet e tij përputhen vazhdimisht me ato të emulatorit. Në atë kohë kur komuniteti të ndihet i gatshëm, Pi do të migrojë në fazën tjetër.

Faza 3 - Rrjeti kryesor

Kur komuniteti të ndiejë se softueri është gati për prodhim dhe të jetë testuar tërësisht në rrjetin testues, rrjeti zyrtar i rrjetit Pi do të lançohet. Një detaj i rëndësishëm është se, në kalimin në rrjetin kryesor, do të respektohen vetëm llogaritë e vërtetuara se u përkasin individëve realë të veçantë. Pas kësaj pike, rubineti dhe emulatori i rrjetit Pi të Fazës 1 do të mbyllen dhe sistemi do të vazhdojë i pavarur përgjithmonë. Përditësimet e ardhshme të protokollit do të kontribuohen nga komuniteti i zhvilluesve Pi dhe ekipi kryesor i Pi, dhe do të propozohen nga komiteti. Zbatimi dhe vendosja e tyre do të varet nga nyjet që përditësojnë softuerin e minierave ashtu si çdo zinxhir tjetër. Asnjë autoritet qendror nuk do të kontrollojë monedhën dhe ajo do të jetë plotësisht e decentralizuar. Bilancet e përdoruesve të rremë ose përdoruesve të kopjuar do të hidhen poshtë. Kjo është faza kur Pi mund të lidhet me shkëmbimet dhe të shkëmbehet me monedha të tjera.


Kjo është një faqe për fansat e PI NETWORK.
Mund ta gjeni letrën e bardhë origjinale Pi nëFaqja zyrtare.
PI™, PI NETWORK™,është një markë tregtare e PI Community Company.